settings icon
share icon
Pitanje

Je li Lucifer Sotona? Opisuje li pad Lucifera Sotonu?

Odgovor


U Bibliji nema stiha koji kaže: „Lucifer je Sotona", ali pregled nekoliko odlomaka otkriva da Lucifer ne može biti nitko drugi nego Sotona. Pad Lucifera koji se opisuje u Izaiji 14,12 prilično je isti kao onaj kojeg je Isus spomenuo u Luki 10,18: „Gledao sam Sotonu kako pade s neba kao munja." Sličan pad prikazuje se u Ezekielu 28.

Izaija 14,12-18 opisuje pad s neba onoga kojeg se naziva Luciferom, imenom koje znači „jutarnja zvijezda", „zorin sin", „zvijezda Danica" ili „sjajna zvijezda". Opis onoga o kome se govori pokazuje nam da to ne može biti nitko drugi nego Sotona. Iz Isusovih riječi iz Luke 10 znamo da je Sotona pao s neba. Dakle, kad Izaija govori o Luciferu (na hebrejskom helel) koji je oboren na zemlju (Izaija 14,12), to ne može biti nitko drugi nego Sotona. Razlog njegova pada nalazi se u stihovima 13 i 14: „Jer ti si u srcu svom rekao: 'Uzaći ću na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijestolje ću svoje dići; i zasjest ću na goru sastanka na krajnjemu sjeveru. Uzaći ću u visine oblačne, bit ću poput Svevišnjega.'" Ovo je oduvijek bila Sotonina želja – biti Bog – i to je upravo kušnja koju je koristio u Edenskom vrtu da natjera Evu na neposlušnost Bogu: „Bit ćete kao bogovi" ( Postanak 3,5).

Ezekiel 28 još je jedan odlomak za koji se smatra da govori o Luciferu/Sotoni. Iako započinje s Ezekielom kojemu Bog zapovijeda da „pronese tužaljku za tirskim kraljem" (stih 12), zlom idolopokloničkom kralju, ubrzo postaje jasno da se taj odlomak odnosi i na snagu koja stoji iza tog kralja – Sotone. U stihu 13 kaže se da je bio „u Edenu, vrtu Božjemu." Jasno je da kralj Tire nikada nije bio u Edenu. Stih 14 kaže: „Ti bijaše kerub pomazan da zaklanja — ta ja sam te postavio!" Očigledno da je Lucifer/Sotona imao poziciju anđela čuvara na nebu „posred kamenja ognjenoga", koje se smatra sjajnim draguljima koji se uočavaju u drugim opisima neba (Izlazak 24,10; Otkrivenje 21,18-21). Budući da kralj Tira nikad ni nije bio na nebu, to može biti opis jedino Lucifera. Ostatak odlomka opisuje razlog zbog kojeg je zbačen s neba. Zbog njegove ljepote srce mu je postalo ponosno, a njegova se mudrost iskvarila (Ezekiel 28,17). Ponos u njegovom savršenstvu, mudrosti i ljepoti (stih 12) postali su izvor njegova pada, i Bog ga je bacio na zemlju (stih 17). O tome je svjedočio Gospodin Isus na nebu prije svog utjelovljenja (Luka 10,18).

Ukratko, Lucifer je zbačen s neba zbog svog grijeha ponosa i želje da bude Bog. Isus se osvrnuo na to kako je Sotona zbačen s neba. Stoga možemo zaključiti da su Lucifer i Sotona jedno te isto.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Lucifer Sotona? Opisuje li pad Lucifera Sotonu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries