settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da će se Isus vratiti kao lopov u noći?

Odgovor


Ideja da će se Krist vratiti kao lopov u noći dolazi iz Mateja 24:43: „Ovo zapamtite: kad bi domaćin znao u koju će noćnu stražu doći lopov, bdio bi i ne bi dopustio da mu prokopa kuću!“ Ključni elementi Isusova upozorenja tiču se toga da nitko ne zna kada će se On vratiti, tako da moramo biti u stanju pripravnosti, uvijek bdijući spremni za njegov imanentni povratak. Isus je upozorio da bismo uvijek trebali biti spremni jer nitko osim Oca ne zna čas Njegova povratka (Matej 24:36-44).

Ovaj događaj postao je poznat kao Uzeće. Riječ „uzeće“ ne javlja se nigdje u Bibliji, ali događaj se ipak javlja. Riječ koja se koristi u grčkom jeziku je harpazo („odnijeti, ugrabiti“), a nalazimo ju u 1. Solunjanima 4:16-17: „Jer će sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arhanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba, i najprije će uskrsnuti umrli u Kristu. Zatim ćemo mi živi, mi preostali, biti skupa s njima odneseni u zrak na oblacima u susret Gospodinu i tako ćemo zauvijek biti s Gospodinom.“

Trenutna narav ovoga događaja opisana je u 1. Korinćanima 15:51-54 kao „u jedan hip, u tren oka.” Neće biti upozorenja o Kristovu dolasku, baš kao što ni lopov u noći ne upozorava kada će doći. Stoga, Matej 24:44 nam kaže da moramo biti „pripravni, jer će Sin Čovječji doći u čas kad se ne nadate.“

Kršćanima će Uzeće biti sretan događaj, ali svima drugima bit će to vrijeme velike nevolje. Zamislite da se nađete ostavljeni dok milijuni kršćana diljem svijeta odjednom nestanu bez ikakva objašnjenja. Biblija nas je dovoljno upozorila na to, a čak nas je i sam Božji Sin pozvao da se pripremimo. Moramo biti budni, te se zaštititi pomoću Božjeg potpunog oklopa (Efežanima 6:13-18). Đavao tumara zemljom tražeći kršćane s pukotinom u svome oklopu. Nemojte se zavaravati mišlju da se đavao fokusira samo na grješnike. Oni su već u njegovoj vlasti i zato nema razloga zašto bi se gnjavio njima, osim ako se počinju duhovno buditi prema Kristu Isusu. Đavlov problem su kršćani. Mi smo ti koje on želi iskvariti i uništiti, a to je razlog zašto kršćani uvijek trebaju biti na oprezu, spremni za čas povratka našega Gospodina.

Štoviše, imamo prisutnost Božjega Svetog Duha da nas uči i vodi. Imamo sve što trebamo za pobožan život u poslušnosti Božjoj riječi. Dakle, nemamo nikakve isprike ako nismo pripravni.

Zahvaljujemo Bogu što nas On dovoljno voli da nam providi put bijega od Božjega suda. Taj put je Isus Krist. Prihvaćajući Isusa Krista kao našega Gospodina i Spasitelja, te po Božjoj milosti, imamo oproštenje grijeha, milosrđe i spasenje s obećanjem vječnoga života (Ivan 3:16; Efežanima 2:8-9). Naše spasenje u Kristu je način na koji se možemo pripraviti za Njegov povratak i radovati mu se.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da će se Isus vratiti kao lopov u noći?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries