settings icon
share icon
Pitanje

Kakvo je ljudsko stanje prema Bibliji?

Odgovor


Kada je Bog prvi put stvorio Adama i Evu, stanje čovječanstva bilo je idealno – savršeno okruženje, nevina priroda i intimno zajedništvo sa Stvoriteljem. Nakon Adamove svojevoljne neposlušnosti Bogu, ljudsko stanje se promijenilo. Nestalo je savršenog okruženja, nevinosti i zajedništva s Bogom. Od tada je ljudsko stanje izgubljeno, slijepo, grešno, krivo, porobljeno, moralno uništeno i umire. Zahvaljujući Božjoj milosti i spasenju koje Krist pruža, možemo očekivati da će se ljudsko stanje vratiti u prvobitno stanje.

Jean-Jacques Rousseau teoretizirao je da je čovjek prirodno dobar, ali ga društvo iskvari. Drugi se slažu s mišljenjem Aristotela i Johna Lockea da smo rođeni kao prazna ploča, da smo slobodni definirati sadržaj svog karaktera i da nas vanjske sile oblikuju. Međutim, prema Bibliji, prirodno ljudsko stanje je grešno i otuđeno od Boga. Nismo rođeni dobri ili moralno neutralni. Rođeni smo grešnici, a zbog toga je sudbina svake osobe smrt i gnjev (Psalam 51,5; Rimljanima 3,23; 6,23; Ivan 3,16-18; Efežanima 2,1-5).

Biblijska doktrina o potpunoj izopačenosti definira pravo ljudsko stanje. Zbog Adamova pada u grijeh čovječanstvo je iskvareno grijehom u svakom području svog života: um, emocije i volja su zaraženi. Grešno razmišljamo, grešno se osjećamo i grešno biramo. Prirodno volimo tamu (Ivan 3,19) i ne razumijemo ono što je Božje (1. Korinćanima 2,14).

Ljudsko stanje je izgubljeno; svi smo zalutali (Izaija 53,6). Duhovno smo slijepi (2. Korinćanima 4,4). Grešni smo jer kršimo Božji zakon (1. Ivanova 1,8; 3,4). Stojimo krivi pred Bogom, pravednim Sucem (Rimljanima 5,12. 18). Robovi smo grijeha (Ivan 8,34). Moralno smo uništeni (Rimljanima 7,18). Umiremo fizički i mrtvi smo duhovno (1. Petrova 1,24; Efežanima 2,1).

U našem prirodnom ljudskom stanju, mi ne tražimo svojevoljno Boga ili Božju volju (Rimljanima 3,10-11). Zbog naše grešne prirode mi smo „neprijateljski raspoloženi prema Bogu“ (Rimljanima 8,7). Na našu sreću, Bog voli svoje neprijatelje i pokazao je svoju veliku ljubav prema nama poslavši svog jedinorođenog Sina da umre umjesto nas (Ivan 3,16-21; Rimljanima 5,8). Bili smo izgubljeni, a Dobri Pastir je skupio svoje ovce; bili smo duhovno slijepi, a Iscjelitelj nas je pronašao; stajali smo krivi pred Bogom, a Sudac nas je opravdao; bili smo porobljeni, a Otkupitelj je platio cijenu našeg oslobađanja; bili smo moralno uništeni, a On nas je obnovio; bili smo mrtvi, a Uskrsnuće i Život nas je uskrslo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kakvo je ljudsko stanje prema Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries