settings icon
share icon
Pitanje

Kako se stvaraju ljudske duše?

Odgovor


Dva su biblijski prihvatljiva gledišta o načinu stvaranja ljudskih duša. Traducijanizam je teorija po kojoj se duša stvara po fizičkim roditeljima zajedno s fizičkim tijelom. Dokazi za traducijanizam idu ovako: (A) U Postanku 2:7, Bog je udahnuo dah života u Adama, zbog čega je Adam postao „živa duša“. Sveto pismo nigdje ne bilježi da je Bog opet napravio nešto slično. (B) Adam je imao sina sebi nalik (Post 5:3). Adamovi potomci čine se „živim dušama“ a da Bog nije udahnuo duše u njih. (C) Postanak 2:2-3 po svemu sudeći upućuje na to da je Bog prestao sa svojim kreativnim radom. (D) Adamov grijeh utječe na sve ljude, i fizički i duhovno, a to ima smisla ukoliko tijelo i duša dolaze od roditelja. Nedostatak traducijanizma je to što nejasno objašnjava kako se nematerijalna duša može stvoriti potpuno fizičkim procesom. Traducijanizam može biti istinit samo ukoliko su tijelo i duša neraskidivo povezani.

Kreacionizam je gledište po kojem Bog stvara novu dušu kada se ljudsko biće začne. Kreacionizam je bio stajalište mnogih ranih crkvenih očeva, a ima i biblijske dokaze. Prvo, Sveto pismo čini razliku između podrijetla duše i podrijetla tijela (Prop 12:7; Iz 42:5; Zah 12:1; Heb 12:9). Drugo, ukoliko Bog stvara svaku pojedinu dušu u trenutku kada je to potrebno, odvojenost duše i tijela ostaje netaknuta. Nedostatak kreacionizma jest u tome što u njemu Bog stalno stvara nove ljudske duše, dok Postanak 2:2-3 ukazuje na to da je Bog prestao sa stvaranjem. Također, budući da je cijelo ljudsko postojanje: tijelo, duša i duh pod utjecajem grijeha, a Bog stvara novu dušu za svako ljudsko biće, kako na tu dušu onda utječe grijeh?

Treće gledište, ali jedino koje nema biblijske podrške, jest koncept po kojemu je Bog stvorio sve ljudske duše u isto vrijeme, a onda „prilaže“ dušu ljudskom biću u trenutku začeća. Po ovom gledištu postoji takozvano „skladište duša“ na nebu gdje Bog drži duše koje čekaju ljudsko tijelo uz koje se mogu priložiti. Ponovno treba reći, ovo gledište nema biblijske podrške, a obično ga podržavaju pobornici New Agea ili reinkarnacije.

Bilo da je traducijanizam ili kreacionizam točan, oboje se slaže da duša ne postoji prije začeća. To se čini jasnim učenjem Biblije. Bilo da Bog stvara novu ljudsku dušu u trenutku začeća ili je dizajnirao ljudski proces razmnožavanja kako bi time stvorio i dušu, Bog je u konačnici odgovoran za stvaranje svake ljudske duše.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako se stvaraju ljudske duše?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries