settings icon
share icon
Pitanje

Što je ljudska priroda? Što Biblija kaže o ljudskoj prirodi?

Odgovor


Ljudska priroda jest ono što nas izdvaja kao ljude. Naša priroda je različita od životinjske i ostatka svega što je stvoreno po tome što možemo razmišljati i osjećati. Jedna od glavnih razlika između ljudskih bića i ostatka stvorenja jest naša sposobnost razumskog rasuđivanja. Nijedno drugo biće nema tu sposobnost, i nema sumnje da je ovo jedinstveni dar kojeg nam je Bog dodijelio. Naš razum nam omogućuje da razmišljamo o našoj vlastitoj prirodi i Božjoj prirodi te da izvučemo spoznaju Božje volje za Njegovo stvorenje. Niti jedan drugi dio Božje kreacije nema prirodnu sposobnost razumskog rasuđivanja.

Biblija uči da je Bog stvorio ljudska bića na svoju sliku. To znači da nam On omogućuje da imamo neko razumijevanje o Njemu i Njegovom ogromnom i složenom dizajnu. Naša ljudska priroda odražava neke Božje atribute, doduše na ograničeni način. Ljubimo jer smo stvoreni na sliku Božju koji je ljubav (1. Ivanova 4,16). Budući da smo stvoreni na Njegovu sliku, možemo suosjećati, biti vjerni, iskreni, dobri, strpljivi i pravedni. U nama su ovi atributi iskrivljeni grijehom, koji također prebiva u našoj prirodi.

Izvorno, ljudska priroda je bila savršena zahvaljujući tome što ju je Bog takvu stvorio. Biblija uči da je Bog koji je pun ljubavi stvorio ljudska bića „veoma dobro“ (Postanak 1,31), ali ta dobrota je narušena grijehom Adama i Eve. Nakon toga, cijela ljudska rasa je pala kao žrtva grešne prirode. Dobra vijest je da u trenutku kada osoba povjeruje u Krista, dobiva novu prirodu. Druga Korinćanima 5,17 nam kaže: „Zato, ako je tko u Kristu, novi je stvor; staro prođe, gle, nasta novo sve!“ (VB). Posvećenje je proces kojim Bog razvija našu novu prirodu, što nam omogućuje da kroz vrijeme rastemo u svetosti. To je neprekidni proces s mnogo pobjeda i poraza, budući da se nova priroda bori sa „šatorom“ (2. Korinćanima 5,4) u kojem prebiva – starim čovjekom, starom prirodom, tijelom. Tek kada budemo proslavljeni u nebu, naša nova priroda bit će oslobođena da živi u vječnoj prisutnosti Boga na čiju smo sliku stvoreni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je ljudska priroda? Što Biblija kaže o ljudskoj prirodi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries