settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog ljubomoran Bog?

Odgovor


Važno je razumjeti na koji način se riječ „ljubomoran“ koristi. Uporaba te riječi u Izlasku 20,5, gdje se opisuje Bog, razlikuje se od načina na koji se opisuje grijeh ljubomore (Galaćanima 5,20). Kada mi koristimo riječ „ljubomora“, koristimo je kada smo zavidni nekome tko ima nešto što mi nemamo. Netko može biti ljubomoran ili zavidan na drugu osobu zato što on ili ona ima lijep automobil ili dom (imovina). Ili netko može biti ljubomoran ili zavidan na drugu osobu zbog neke sposobnosti ili vještine koju ta osoba ima (npr. kada je netko dobar sportaš). Još jedan primjer mogao bi biti kada je jedna osoba ljubomorna ili zavidna na drugu zbog njegove ili njezine ljepote.

U Izlasku 20,5, ne radi se o tome da je Bog ljubomoran ili zavidan zbog toga što netko ima nešto što On želi ili treba. U Izlasku 20,4-5 piše: „Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran...“ Primijetite da je Bog ljubomoran kada netko pripisuje nekom drugom nešto što zapravo pripada Njemu.

U ovim stihovima, Bog govori o ljudima koji rade idole i klanjaju se i štuju te idole umjesto da Bogu daju štovanje koje jedino Njemu i pripada. Bog prisvaja štovanja i služenje koji pripadaju Njemu. Grijeh je (kao što Bog ističe u ovoj zapovijedi) štovati ili služiti bilo kome drugome osim Bogu. Grijeh je kada želimo, ili smo zavidni, ili smo ljubomorni na nekoga zato što ima nešto što mi nemamo. Kada Bog kaže za sebe da je ljubomoran, onda se tu radi o drukčijoj uporabi riječi „ljubomoran“. Ono zbog čega je On ljubomoran pripada Njemu; štovanje i služenje samo Njemu pripadaju, te se trebaju i dati isključivo Njemu.

Možda će nam praktičan primjer pomoći da shvatimo razliku. Ako muž vidi drugoga muškarca kako flerta s njegovom ženom, on ima pravo biti ljubomoran, jer jedino on ima pravo flertovati sa svojom ženom. Ova vrsta ljubomore nije grješna. Zapravo, potpuno je prikladna. Biti ljubomoran na nešto što Bog obznanjuje da vam pripada dobro je i prikladno. Ljubomora je grijeh kada je to želja za nečime što vam ne pripada. Štovanje, hvala, čast i obožavanje pripadaju jedino Bogu, jer jedino je On njih dostojan. Stoga, Bog je s pravom ljubomoran kada štujemo, hvalimo, častimo ili obožavamo idole. Upravo je to vrsta ljubomore koju je apostol Pavao opisao u 2. Korinćanima 11,2: „Da, ljubomoran sam na vas božanskom ljubomorom...“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je Bog ljubomoran Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries