settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da ne bismo trebali ljubiti svijet?

Odgovor


Prva Ivanova 2,15-16 kaže: „Ne ljubite svijeta ni ono što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer sve što je u svijetu — požuda tijela i požuda očiju i oholost života — nije od Oca, nego je od svijeta." Ipak, Ivan 3,16 započinje: „Jer Bog je tako ljubio svijet…". Dakle, Bog voli svijet, ali mi to ne bismo trebali? Zašto očita kontradikcija?

U Bibliji se termin „svijet" može odnositi na zemlju i fizički svemir (Hebrejima 1,2; Ivan 13,1), ali najčešće se odnosi na humanistički sustav koji je u sukobu s Bogom (Matej 18,7; Ivan 15,19; 1. Ivanova 4,5). Kad Biblija kaže da Bog ljubi svijet, to se odnosi na ljudska bića koja žive ovdje (1. Ivanova 4,9). A kao Njegova djeca trebamo ljubiti druge ljude (Rimljanima 13,8; 1. Ivanova 4,7; 1. Petrova 1,22). Prispodoba o dobrom Samaritancu jasno daje do znanja da ne možemo birati koga ćemo ljubiti (Luka 10,30-37).

Kad nam se kaže da ne ljubimo svijet, Biblija misli na korumpirani sustav vrijednosti u svijetu. Sotona je bog ovoga svijeta i ima svoj sustav vrijednosti koji se protivi Bogu (2. Korinćanima 4,4). Prva Ivanova 2,16 točno opisuje što Sotonin sustav promiče: požudu tijela, požudu očiju i oholost života. Svaki mogući grijeh može se sažeti u ta tri zla; zavist, preljub, ponos, laganje, sebičnost itd. proizlazi iz ta tri korijena.

Svijet je ono što napuštamo kad dođemo Kristu. Izaija 55,7 kaže da dolazak Bogu uključuje napuštanje naših vlastitih putova i misli. John Bunyan u svojoj knjizi Hodočasničko postajanje pokazuje položaj vjernika dok mu se „oči podižu prema nebu", držeći u ruci „najbolje knjige" i stavom da je „svijet iza njega" (str. 34).

Svijet često pozdravlja grijeh. Zabavni mediji nas potiču da zavidimo grešnicima i da se nerazumno uspoređujemo s „lijepim ljudima" (vidi Izreke 23,17). Popularnost „zvijezda" zbog njihove sposobnosti često pobuđuje u nama nezadovoljstvo vlastitim životima. Oglašivači vrebaju našu prirodnu sklonost ljubavi prema ovom svijetu, a većina marketinških kampanja na neki način ciljaju na požudu očiju, požudu tijela ili oholost života.

Ljubiti svijet znači biti predan svjetovnom blagu, filozofiji i prioritetima. Bog govori svojoj djeci da svoje prioritete postave u skladu sa svojim sustavom vječnih vrijednosti. Trebamo „najprije tražiti" Božje kraljevstvo i pravednost (Matej 6,33). Nitko ne može služiti dvojici gospodara (Matej 6,24), i ne možemo istovremeno biti posvećeni i Bogu i svijetu.

Kad uđemo u Božju obitelj po vjeri u Krista, Bog nam daje sposobnost da izađemo iz pokvarenog načina svjetovnog života (2. Korinćanima 5,17). Postajemo građani drugog kraljevstva (Filipljanima 1,27; 3,20). Naše se želje okreću prema nebu i počinjemo sakupljati vječno blago (Luka 12,33; 1. Timoteju 6,18-19). Shvaćamo da je ono što je uistinu važno vječno, a ne privremeno, te prestajemo ljubiti svijet.

Ako nastavimo ljubiti svijet onako kako to čine nevjernici, to će osakatiti naš duhovni rast i učiniti nas besplodnim za Božje kraljevstvo (Matej 3,8; Luka 6,43-45; Ivan 15,1-8). U Ivanu 12,25, Isus je ovu misao odveo korak dalje: „Tko voli oca ili majku više nego mene, nije me dostojan; i tko voli sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan. I tko ne uzima križ svoj i ne ide za mnom, nije me dostojan" (Matej 10,37-38).

Općenito, pojam „svijet" u Bibliji odnosi se na zli sustav kojeg kontrolira Sotona i koji nas udaljava od štovanja Boga. John Calvin je rekao: „Ljudsko je srce tvornica idola." Idole možemo izgraditi iz svega. Svaka strastvena želja naših srca koju Bog nije tamo stavio radi svoje slave može postati idol (1. Korinćanima 10,31). Ljubiti svijet je idolopoklonstvo (1. Korinćanima 10,7. 14). Stoga, dok nam se zapovijeda da volimo ljude iz svijeta, moramo biti oprezni u vezi svega što se natječe s Bogom za našu najveću naklonost.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da ne bismo trebali ljubiti svijet?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries