settings icon
share icon
Pitanje

Što znači ljubiti Gospodina svim srcem, dušom, umom i snagom?

Odgovor


„Čuj, Izraele! GOSPOD je Bog naš, GOSPOD je jedan. Zato ljubi GOSPODA, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svom snagom svojom" (Ponovljeni zakon 6,4-5). To je poznato kao Shema, preuzeta iz prve riječi „čuj" na hebrejskom. Moderni Židovi smatraju recital Sheme jednom od njihovih najsvetijih dužnosti, ujedno večernjom i jutarnjom. Isus ju je naveo kao „najvećom zapovijedi u Zakonu" (Matej 22,36-37).

Čini se da je ovu zapovijed nemoguće izvršiti. To je zato što je to u prirodnom stanju čovjeka nemoguće. Nema većih dokaza o nesposobnosti čovjeka da posluša Božji zakon od ove jedne zapovijedi. Nijedno ljudsko biće s palom prirodom ne može ljubiti Boga svim srcem, dušom i snagom 24 sata dnevno. To je ljudski nemoguće. Ali ne poslušati bilo koju Božju zapovijed je grijeh. Stoga smo, čak i ne uzimajući u obzir grijehe koje svakodnevno počinimo, svi osuđeni zbog svoje nesposobnosti da ispunimo ovu jednu zapovijed. To je razlog zašto je Isus neprestano podsjećao farizeje na njihovu nesposobnost da se drže Božjega Zakona. Pokušavao ih je uvjeriti da vide njihov potpuni duhovni neuspjeh i njihovu potrebu za Spasiteljem. Bez očišćenja od grijeha koje On pruža i osnažene prisutnosti Duha Svetoga koji živi u srcima otkupljenih, ljubiti Boga u bilo kojoj mjeri je nemoguće.

No, kao kršćani, očišćeni smo od grijeha i imamo Duha. Kako onda počinjemo ljubiti Boga onako kako bismo trebali? Baš kao što je čovjek iz Marka 9,24 molio Boga da pomogne njegovoj nevjeri, tako i mi možemo tražiti od Boga da nam pomogne u područjima u kojima ga ne ljubimo svim srcem, dušom, umom i snagom. Potrebna nam je Njegova snaga da učinimo nemoguće, a započinjemo traženjem i prisvajanjem te moći.

U većini slučajeva naša ljubav i naklonost prema Bogu postaje sve intenzivnija kako vrijeme prolazi. Svakako, mladi spašeni kršćani itekako su svjesni Božje ljubavi i svoje ljubavi prema Njemu. Ali duboka ljubav prema Bogu sve više raste tek putem svjedočanstva Božje vjernosti kroz vrijeme borbe i kušnje. S vremenom postajemo svjedoci Njegovog suosjećanja, milosrđa, milosti i ljubavi prema nama, kao i Njegove mržnje prema grijehu, Njegove svetosti i Njegove pravednosti. Ne možemo voljeti nekoga koga ne poznajemo, stoga bi upoznavanje Njega trebao biti naš prvi prioritet. Oni koji slijede Boga i Njegovu pravednost, koji ozbiljno uzimaju zapovijed da ga ljube iznad svega, oni su koji su obuzeti onim što se tiče Boga. Željni proučavanja Božje Riječi, željni molitve, željni pokoravanja i čašćenja Boga u svemu i željni dijeljenja Isusa Krista s drugima. Upravo kroz te duhovne discipline ljubav prema Bogu raste i sazrijeva do slave Božje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači ljubiti Gospodina svim srcem, dušom, umom i snagom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries