settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi kršćanin trebao gledati na lijekove na recept?

Odgovor


Mnogi se kršćani bore sa svojim odlukama oko prihvaćanja valjanih medicinskih terapija, uključujući korištenje lijekova na recept. Biblija nam ne daje mnogo na ovu temu, ali ako ispitamo svrhu lijekova na recept, možemo predstaviti idealan pristup njihovoj primjeni temeljen na biblijskim načelima. Iz Biblije znamo da su narušeno zdravlje, bolest i smrt posljedica grijeha u svijetu. Velik dio Isusove zemaljske službe uključivao je borbu protiv tog prokletstva, dok je iscjeljivao ljude kamo god je išao (vidi Matej 15,31). Isus je točan prikaz Božjeg bića (Hebrejima 1,3), a liječeći ljude pokazao nam je Božje suosjećanje i svoj identitet Velikog Liječnika koji će jednog dana ozdraviti čitavu kreaciju (Rimljanima 8,18-25).

Dakle, jasno je iz Isusove službe da nije pogrešno tražiti iscjeljenje; zapravo, itekako je ispravno! Također, Luka, pisac Evanđelja po Luki i Djela apostolskih, bio je liječnik (Kološanima 4,14). Dr. Luka možda nije izdavao recepte na način na koji to rade liječnici danas, ali bavio se liječenjem fizičkih bolesti ljudi, koristeći lijekove i tretmane svog vremena.

U doba prije lijekova na recept ljudi su tražili olakšanje od boli na druge načine. Alkohol se spominje u Izrekama 31,6-7 kao nešto što se daje neizlječivo bolesnima i drugima koji pate. Također, u 1. Timoteju 5,23, Pavao savjetuje Timoteja da popije malo vina kako bi ublažio svoje želučane tegobe. Budući da drugi lijekovi još nisu bili razvijeni, fermentirana pića često su se koristila kao lijekovi za bol i patnju, a uporaba takvih analgetika odobrava se u Božjoj Riječi.

Također, trebamo imati na umu da se većina današnjih lijekova na recept temelji na elementima koji se prirodno pojavljuju u stvaranju. Liječnik može propisati npr. Amoxil, ali odakle taj antibiotik? Dolazi od tvari koju proizvodi plavo-zelena plijesan Penicillium notatum. Odakle plijesan? Bog ga je stvorio. Dakle, možemo reći da je Bog stvorio penicilinsku plijesan i dao joj korisno svojstvo ubijanja zaraznih bakterija. Bog je tada dopustio ljudima da otkriju to svojstvo, izoliraju djelatni agens i pročiste ga za upotrebu u ljudskom tijelu. Je li pogrešno koristiti Božju kreaciju za poboljšanje zdravlja čovječanstva? Nikako. Zapravo, On se proslavlja u takvim otkrićima.

Sve ovo trebalo bi nam pomoći da odlučimo kako bismo trebali razmišljati o lijekovima na recept. Nema ništa loše u tome da potražimo pomoć liječnika kada smo bolesni. Nema ništa loše u uzimanju lijekova koje liječnik propiše na način na koji su propisani. Postoje li opasnosti i nuspojave povezane s lijekovima na recept? Da, naravno, a liječnici i farmaceuti će objasniti rizike. Je li moguće zlorabiti lijekove na recept, prekomjerno ih koristiti ili razviti neželjenu ovisnost? Da, i djeca Božja nikada ne smiju dopustiti da budu pod uobičajenom kontrolom tvari (vidi 1. Korinćanima 6,12 za ovo načelo navedeno u drugačijem kontekstu).

Na kraju, kršćaninova upotreba lijekova na recept je između kršćanina i Gospodina. Biblija ne zapovijeda korištenje medicinskih tretmana, ali to svakako niti ne zabranjuje. Dijete Božje treba brinuti o svom tijelu kao o hramu Duha Svetoga (1. Korinćanima 6,19-20). To znači preventivnu njegu, održavanje zdrave prehrane i pravilnu tjelovježbu. To također znači iskoristiti mudrost koju je Bog dao vještim istraživačima i liječnicima. Mi razumijemo da je Bog Iscjelitelj, bez obzira na to na koji način liječi, i dajemo mu slavu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako bi kršćanin trebao gledati na lijekove na recept?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries