settings icon
share icon
Pitanje

Što je bio levijatan?

Odgovor


Levijatan je neka vrsta velikog vodenog bića. Biblija govori o njemu kao zastrašujućoj zvijeri koja ima monstruoznu žestinu i veliku moć. Hebrejska riječ za „Levijatan“ izvorno znači „namotan“ ili „uvijen“. Izaija 27,1 kaže: „Levijatan, zmija hitra, i Levijatan zmija vijugava… zmaj koji je u moru“ (VB). Bez obzira što predstavlja (ili je predstavljalo) ovo čudovište iz mora, njegova snaga i divlja priroda su dobro poznati.

Postoji nekoliko referenci na Levijatana u Starom zavjetu. Većina stihova opisuje Levijatana kao pravo stvorenje, koje je ljudima (koji su naravno držali distancu) poznato po glasu ako ne po viđenju. U Psalmu 104,25-26, Bog je slavljen kao Onaj koji je stvorio stanište za Levijatana: „Tu je more, veliko i široko, tamo su gmazovi bezbrojni, životinje male i velike. Onuda prolaze brodovi, i Levijatan kojeg si stvorio da se igra u njemu“ (VB). Samo je veliki Bog mogao stvoriti Levijatana, a potom načiniti dovoljno veliko mjesto za njega da se „igra“ na sigurnom.

U Izaiji 27,1, Levijatan se koristi kao simbol za zle zemaljske kraljeve koji se odupiru Božjem narodu. Velika moć koju zli narodi posjeduju može biti zastrašujuća, ali Bog uvjerava svoju djecu da će zlo, bez obzira koliko monstruozno, biti poraženo: „U onaj dan kaznit će Gospod svojim mačem strašnim i velikim i jakim Levijatana, zmiju hitru, i Levijatana zmiju vijugavu, i ubit će zmaja koji je u moru“ (VB). Psalam 74,14 sadrži sličnu referencu na Božju pobjedu nad Levijatanom; u tom psalmu, najvjerojatnije se misli na egipatskog faraona.

Job 41 daje najviše detalja u vezi Levijatana kao stvarnom morskom biću. U tom poglavlju, Bog opisuje Levijatana naglašavajući veličinu, snagu i žestinu životinje. Levijatana se ne može zavezati ili pripitomiti (Job 41,1. 5); zastrašujuće ga je čak i pogledati (stih 9); najbolji je kad ga se ostavi na miru (stihovi 8. 10). Levijatan ima graciozan oblik (stih 12), ali je nevjerojatno dobro zaštićen ljuskama (stih 13. 15-17). Njegova prsa su neprobojna kao njegova leđa (stihovi 15. 24). Ima zastrašujuće zube (stih 14), a smrt čeka svakoga tko se približi njegovim ustima (stihovi 18-21). Čak su i moćni ljudi prestravljeni Levijatanom (stih 25). Nijedan ga mač, koplje, strijela, sulica, strjelica, kamen, toljaga, sulica ne može poraziti (stihovi 26. 28-29). Ne može ga se zatočiti u kavez, jer slama željezo poput slame (stih 27). Na kopnu, Levijatan ostavlja oštre tragove; u vodi, stvara duboku, pomućenu stazu (stihovi 30-32). Bog zaključuje opis Levijatana izjavom da je pravi kralj zvijeri: „Ničeg sličnog na zemlji mu nema, stvoren je da bude bez straha“ (stih 33).

Dakle, kakvu životinju opisuje Job 41? Neki komentatori vjeruju da je Levijatan krokodil. Drugi vjeruju da je kit ili morski pas. Na temelju biblijskog opisa, Levijatan je najvjerojatnije veliki morski gmaz, moguće vrsta dinosaura kao što je plesiosaur. Jobovo poznavanje dinosaura nije uopće pretjerano, s obzirom da je knjiga o Jobu nastala u vrlo ranom povijesnom trenutku.

Ono što Bog želi reći u Jobu 41 jest da je Levijatan pod Božjom suverenom kontrolom. Job je preispitivao Boga (Job 26–31), ali Bog preokreće pitanja i koristi Levijatana kako bi naglasio Jobovu slabost i krhkost. Ako je Bog stvorio Levijatana (životinju pred kojom Job ne može stajati), koliko je onda Bog velik? Zašto se Job uopće pokušava uhvatiti u koštac sa Svemogućim?

Levijatan je bilo opasno stvorenje koje je navelo hrabre ratnike da se okrenu i bježe. Levijatan nije mit, nego pravo morsko stvorenje, podložno samo svome Stvoritelju. Kao što Bog kaže u svom opisu Levijatana: „Nema nikoga tako smiona da njega razdraži. Tko je onda taj koji bi stao preda me? Tko je meni prije dao da bih mu uzvratio? Čega god ima pod čitavim nebom, sve je to moje“ (Job 41,10-11 VB). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je bio levijatan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries