settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu prepoznati lažnog učitelja /lažnog proroka?

Odgovor


Isus nas je upozorio da će doći »lažni Mesije i lažni proroci« i pokušat će zavarati čak i Božje izabrane (Matej 24,23-27; vidi i 2. Petrovu 3,3 i Judinu 17-18). Najbolji način na koji se možete zaštititi od lažne nauke i lažnih učitelja jest poznavanje istine. Kako biste mogli uočiti lažnnu novčanicu, proučavajte original. Svaki vjernik koji »pravilno reže riječ istine« (2. Timoteju 2,15) i koji pažljivo proučava Bibliju, može uočiti lažnu nauku. Na primjer, vjernik koji je čitao o djelovanju Oca, Sina i Duha Svetoga u Mateju 3,16-17 može odmah dovesti u pitanje svaku onu doktrinu koja niječe Trojstvo. Dakle, prvi korak je proučavati Bibliju i prosuđivati svako učenje na osnovu onoga što kaže Pismo.

Isus je rekao da se »po rodu drvo poznaje« (Matej 12,33). Kada tražimo »plod«, ova tri specifična ispita možemo primijeniti na svakog učitelja kako bismo odredili točnost njegova ili njezina učenja:

1) Što taj učitelj kaže o Isusu? U Mateju 16,15 Isus postavlja pitanje: »A vi ... za koga me držite?« Petar odgovara: »Ti si Krist, Sin Boga živoga!«, i zbog tog odgovora Petar se naziva »blagoslovljenim«. U 2. Ivanovoj 9 čitamo: »Tko god ide dalje i ne ostaje u Kristovoj nauci, nema Boga. Onaj koji ostaje u toj nauci, ima i Oca i Sina.« Drugim riječima, Isus Krist i njegovo djelo otkupljenja od iznimne su važnosti; pazite se svakoga koji niječe da je Isus jednak Bogu, koji omalovažava Isusovu posredničku smrt ili koji niječe Isusovo čovještvo. Prva Ivanova 2,22 kaže: »Tko je grdni lažac, ako ne onaj koji niječe da je Isus Krist. Tko niječe Oca i Sina, taj je Antikrist.«

2) Propovijeda li taj učitelj evanđelje? Prema Svetomu pismu (1. Korinćanima 15,1-4), evanđelje se definira kao radosna vijest o Isusovoj smrti, ukopu i uskrsnuću. Koliko god lijepo zvučale, izjave poput »Bog te voli«, »Bog želi da nahranimo gladne« i »Bog želi da budeš bogat« NISU potpuna poruka evanđelja. Kao što nas je Pavao upozorio u Galaćanima 1,7: »Ima samo nekih ljudi koji vas zbunjuju i koji žele izvrnuti Kristovo Evanđelje.« Nitko, pa čak ni neki veliki propovjednik, nema pravo izmijeniti poruku koju nam je Bog dao. »Ako vam zbilja tko navješćuje Evanđelje protivno onom koje ste primili, neka je proklet!« (Galaćanima 1,9).

3) Ispoljava li taj učitelj karakterne kvalitete koje proslavljaju Gospodina? Govoreći o lažnim učiteljima, Juda je u jedanaestom stihu svoje poslanice rekao: »Jao njima! Krenuli su putem Kajinovim, potpuno se predali za plaću zabludi Balaamovoj i propali od iste pobune kao i Kore.« Drugim riječima, lažni učitelj može se prepoznati po njegovu ponosu (Kajinovo odbijanje Božjega plana), pohlepi (Balaamovo prorokovanje za novac) i buntovništvu (Korahovo izdizanje samoga sebe iznad Mojsija).

Za daljnje proučavanje, pročitajte one biblijske knjige koje su napisane posebno protiv lažnog učenja u crkvi: Galaćanima, 2. Petrova, 2. Ivanova i Judina poslanica. Često je teško uočiti lažnog učitelja / lažnog proroka. Upravo zato se nazivaju »vukovima u janjećem runu«. Sotona i njegovi demoni pretvaraju se u »anđele svjetla« (2. Korinćanima 11,14), a njihovi sluge u sluge pravednosti (2. Korinćanima 11,15). Lažan nauk možemo prepoznati samo onda kada jako dobro poznajemo istinu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu prepoznati lažnog učitelja /lažnog proroka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries