settings icon
share icon
Pitanje

Što je lažna doktrina?

Odgovor


Doktrina je „skup ideja ili uvjerenja za koje se poučava ili vjeruje da su istinite“. Biblijska se doktrina odnosi na učenja koja su u skladu s objavljenom Božjom Riječju, Biblijom. Lažna doktrina je svaka ideja koja dodaje, oduzima, proturječi ili poništava doktrinu danu u Božjoj Riječi. Na primjer, svako učenje o Isusu koje poriče Njegovo djevičansko rođenje je lažna doktrina, jer je u suprotnosti s jasnim učenjem Svetog pisma (Matej 1,18).

Već u prvom stoljeću naše ere, lažna doktrina se infiltrirala u crkvu, a mnoga pisma u Novom zavjetu napisana su kako bi upozorila na te pogreške (Galaćanima 1,6-9; Kološanima 2,20-23; Titu 1,10-11). Pavao je potaknuo svog štićenika Timoteja da se čuva onih koji su trgovali krivovjerjima i zbunjivali stado: „Ako tko naučava drukčije i ne pristaje uza zdrave riječi našega Gospodina Isusa Krista i nauk koji je u skladu s pobožnošću, uobražen je, ništa ne zna…“ (1. Timoteju 6,3-4).

Kao Kristovi sljedbenici nemamo ispriku da ostanemo u neznanju o teologiji jer imamo na raspolaganju „sav naum Božji“ (Djela 20,27) – Biblija je potpuna. Dok „proučavamo da se pokažemo prokušani pred Bogom“ (2. Timoteju 2,15), manja je vjerojatnost da će nas zavesti uglađeni govornici i lažni proroci. Kada poznajemo Božju Riječ, „više nismo djeca, bacani amo-tamo i nošeni naokolo svakim vjetrom nauka, lukavštinom ljudi, i prepredenošću“ (Efežanima 4,14).

Važno je istaknuti razliku između lažne doktrine i denominacijskih nesuglasica. Različite kongregacijske skupine različito vide sekundarna pitanja u Svetom pismu. Te razlike nisu uvijek posljedica nečije lažne doktrine. Crkvene politike, vladine odluke, stil bogoslužja itd. sve su otvorene teme za raspravu, budući da se o njima ne govori izravno u Bibliji. Čak i o onim pitanjima koja se obrađuju u Bibliji često raspravljaju jednako iskreni Kristovi učenici. Razlike u tumačenju ili praksi ne moraju se kvalificirati kao lažni nauk, niti bi trebale dijeliti Tijelo Kristovo (1. Korinćanima 1,10).

Lažna doktrina je ona koja se protivi nekoj temeljnoj istini ili onome što je potrebno za spasenje. Slijedi nekoliko primjera lažne doktrine:

• Brisanje pakla. Biblija opisuje pakao kao pravo mjesto vječne muke, odredište za svaku neregeneriranu dušu (Otkrivenje 20,15; 2. Solunjanima 1,8). Poricanje pakla izravno je u suprotnosti s Isusovim vlastitim riječima (Matej 10,28; 25,46) i stoga je lažna doktrina.
• Ideja da postoje „mnogi putovi do Boga“. Ova filozofija je nedavno postala popularna pod krinkom tolerancije. Ova lažna doktrina tvrdi da, budući da je Bog ljubav, On će prihvatiti svaki religiozni napor sve dok je praktikant iskren. Takav relativizam je u potpunoj suprotnosti čitavoj Bibliji i učinkovito eliminira svaku potrebu da Sin Božji uzme tijelo i bude razapet za nas (Jeremija 12,17; Ivan 3,15-18). Također je u suprotnosti s Isusovim izravnim riječima da je On jedini put do Boga (Ivan 14,6).
• Svako učenje koje redefinira osobu Isusa Krista. Doktrina koja niječe Kristovo božanstvo, djevičansko rođenje, Njegovu bezgrešnu prirodu, Njegovu stvarnu smrt ili Njegovo fizičko uskrsnuće je lažna doktrina. Pogrešna kristologija grupe lako je identificira kao sektu ili kult koji može tvrditi da je kršćanski, ali zapravo podučava lažnu doktrinu. Čak su i mnoge glavne denominacije počele brzo kliziti u otpadništvo izjavljujući da se više ne drže doslovnog tumačenja Svetog pisma ili Kristovog božanstva. Prva Ivanova 4,1-3 jasno pokazuje da je poricanje biblijske kristologije „antikristovo“. Isus je lažne učitelje u crkvi opisao kao „vukove u ovčjem ruhu“ (Matej 7,15).
• Učenje koje dodaje ljudska vjerska djela Kristovom dovršenom djelu na križu kao nužnim sastojcima za spasenje. Ovo učenje može govoriti o spasenju samo po vjeri, ali inzistira da je vjerski ritual (kao što je krštenje u vodi) spasonosan. Neke skupine čak zakonski propisuju frizure, opcije odjeće i konzumaciju hrane. Rimljanima 11,6 upozorava na pokušaje miješanja milosti s djelima. Efežanima 2,8-9 kaže da smo spašeni Božjom milošću po vjeri, i ništa što činimo ne možemo tome dodati ili oduzeti. Galaćanima 1,6-9 izriče prokletstvo nad svakim tko promijeni radosnu vijest spasenja po milosti.
• Učenje koje predstavlja milost kao dozvolu za grijeh. Ova lažna doktrina implicira da sve što treba učiniti za ispravan položaj s Bogom jest vjerovati činjenicama o Isusu, izmoliti se u nekom trenutku, a zatim ponovno preuzeti kontrolu nad svojim životom uz sigurnost neba na kraju. Pavao se tim razmišljanjem bavio u Rimljanima 6. Druga Korinćanima 5,17 kaže da oni koji su „u Kristu“ postaju „nova stvorenja“. Ta transformacija, kao odgovor vjernika na vjeru u Krista, mijenja izvanjska ponašanja. Poznavati i voljeti Krista znači biti mu poslušan (Luka 6,46).

Sotona zbunjuje i izopačuje Božju Riječ još od Edenskog vrta (Postanak 3,1-4; Matej 4,6). Lažni učitelji, sluge Sotone, pokušavaju se prikazati kao „službenici pravednosti“ (2. Korinćanima 11,15), ali će biti poznati po svojim plodovima (Matej 7,16). Šarlatan koji promiče lažnu doktrinu pokazat će znakove ponosa, pohlepe i pobune (vidi Judina 1,11) i često će promicati ili sudjelovati u seksualnom nemoralu (2. Petrova 2,14; Otkrivenje 2,20).

Mudro je prepoznati koliko smo osjetljivi na krivovjerje i stvoriti naviku da činimo kao što su Berejci činili u Djelima 17,11: „Ovi… danomice istražujući Pisma je li to tako“ što je Pavao rekao. Kada nam postane cilj slijediti vodstvo prve crkve, napredovat ćemo u izbjegavanju zamki lažnog nauka. Djela 2,42 kažu: „I bijahu postojani u apostolskom nauku, i zajedništvu, i u lomljenju kruha, i u molitvama.“ Takva će nas predanost zaštititi i osigurati da ostanemo na putu koji nam je Isus odredio.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je lažna doktrina?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries