settings icon
share icon
Pitanje

Koje su kvalifikacije starješina i đakona?

Odgovor


Biblija ima jasan skup kvalifikacija za đakona i starješinu i njihove položaje u tijelu vjernika. Služba đakona razvijena je kako bi se bavila praktičnim pitanjima u crkvi: „Tada Dvanaestorica sazvaše mnoštvo učenika te rekoše: 'Ne priliči nam da ostavimo riječ Božju da bismo služili kod stolova" (Djela 6,2). Riječ prevedena „služili kod" je grčka riječ diakonein, koja dolazi od riječi „pomoćnik, konobar ili onaj koji služi drugome". Biti „đakon" znači služiti. Prvi đakoni bili su skupina od sedam muškaraca u jeruzalemskoj crkvi koji su imenovani za rad u svakodnevnoj raspodjeli hrane. Dakle, đakon je onaj koji služi drugima u službenom svojstvu u crkvi.

Grčka riječ prevedena kao „nadglednik" je episkopos. Nadglednik je nadstojnik, nadzornik ili službenik zadužen za zajednicu. U Bibliji se nadglednici također nazivaju „starješinama" (1. Timoteju 5,19) i „pastirima" (Efežanima 4,11).

Kvalifikacije nadglednika/starješina/pastira nalaze se u 1. Timoteju 3,1-7: „Vjerodostojna je riječ: seže li se tko za nadgledništvom, dobru zadaću želi. Stoga nadglednik treba biti besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, razuman, pristojan, gostoljubiv, sposoban poučavati; ne sklon vinu, ne nasilnik, ne sklon prljavu dobitku, nego pravičan, ne ratoboran, ne srebroljubac, da dobro upravlja svojim domom i djecu drži u podložnosti sa svim dostojanstvom (ako li tko ne zna svojom kućom upravljati, kako će se brinuti za crkvu Božju?); ne novoobraćenik, kako se ne bi uzoholio i pao pod osudu đavlovu. A treba imati i dobro svjedočanstvo od onih vani, da ne bi upao u rug i zamku đavlovu." Pavao također poučava Timoteja o tome kakav je primjer učenja dobrog službenika. Počevši od 1. Timoteju 4,11 i nastavljajući kroz 6,2, Pavao daje Timoteju dvanaest uputa koje treba „zapovijedati i naučavati".

Apostol Pavao ponavlja kvalifikacije nadglednika/starešine/pastira u pismu Titu. Starješina treba biti „besprigovoran, jedne žene muž, djeca su mu vjerna i nisu pod optužbom raskalašenosti ili nepokorna. Jer nadglednik, kao Božji upravitelj, treba biti besprigovoran: ne samovoljan, ne gnjevljiv, ne sklon vinu, ne nasilnik, ne sklon prljavu dobitku, nego gostoljubiv, dobroljubiv, razuman, pravedan, svet, uzdržljiv, privržen vjerodostojnoj riječi nauka, da može i hrabriti u zdravome nauku i pobijati protivnike" (Titu 1,6-9).

Kvalifikacije đakona su slične onima nadglednika/starješina/pastira. „Isto tako i đakoni trebaju biti dostojanstveni, ne dvolični, ne odani mnogome vinu ni skloni prljavu dobitku, držeći tajnu vjere čiste savjesti. A i tȋ neka se najprije iskušavaju pa onda, budu li besprigovorni, neka obavljaju službu. Tako i njihove žene, neka budu dostojanstvene, ne klevetnice, trijezne, vjerne u svemu. Đakoni neka budu jedne žene muževi, neka dobro upravljaju djecom i svojim domovima. Jer oni koji dobro obave službu stječu sebi dobar položaj i veliku smjelost u vjeri koja je u Kristu Isusu" (1. Timoteju 3,8-13). Riječ prevedena „đakon" u ovom odlomku je oblik iste grčke riječi koja se koristi u Djelima 6,2, stoga znamo da govorimo o istoj službi.

Ove su kvalifikacije jednostavne i jasne. I đakon i nadglednik/starješina/pastir treba biti muškarac, muž jedne žene, besprijekornog karaktera, i onaj koji upravlja svojim domom na biblijski način. Ove kvalifikacije također pretpostavljaju da je osoba koja traži takvu službu nanovorođeni vjernik i hoda u podložnosti Božjoj Riječi. Jedina bitna razlika između dva seta kvalifikacija je da nadglednik/starješina /pastir mora biti „sposoban poučavati", dok se učenje ne spominje kao nužno za đakone.

Sam Gospodin Isus je nazvan „pastir i nadglednik duša" (1. Petrova 2,25). Naslovi su zanimljivi. Riječ „Pastir" je prijevod grčke riječi poimen, koja se nekad prevodi „pastor" (npr. Efežanima 4,11). Ovaj poimen je netko tko je sklon čoporima ili stadima i metaforički se koristi za kršćanske pastire jer bi pastori trebali voditi Božje „stado" i hraniti ih Božjom Riječju. Riječ ovdje prevedena „nadglednik" je ista riječ, episkopos, koju je apostol Pavao upotrijebio u 1. Timoteju i Titu.

Jasno je da su službe starješine i đakona važne u crkvi. Služiti Božjem narodu riječju i djelom je ozbiljna odgovornost za čovjeka koji ju preuzima, i to se nikada ne bi trebalo činiti olako. Biblijski nekvalificirani pojedinac ne smije zauzimati dužnost ni starješine ni đakona; crkva zaslužuje bolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su kvalifikacije starješina i đakona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries