settings icon
share icon
Pitanje

Zašto su krv i voda potekle iz Isusovog boka kada je bio proboden?

Odgovor


Rimsko bičevanje koje je Isus izdržao prije nego što je razapet obično se sastojalo od 39 udaraca bičem, ali moglo ih je biti i više (Marko 15,15; Ivan 19,1). Bič koji se koristio, zvan flagrum, sastojao se od pletenih kožnih remena s metalnim kuglicama i komadićima oštre kosti utkanim ili isprepletenim s pletenicama. Kuglice su dodale težinu biču, uzrokujući duboke modrice kad je žrtva udarena. Komadići kostiju služili su za rezanje u meso. Kako se premlaćivanje nastavljalo, posjekotine koje su nastale bile su toliko teške da su skeletni mišići, vene ispod njih, tetive i utroba žrtava bili izloženi. Ovo premlaćivanje je bilo tako teško da žrtve ponekad nisu mogle preživjeti da budu razapete.

Oni koji su bili bičevani često bi pali u hipovolemični šok, izraz koji se odnosi na nizak volumen krvi. Drugim riječima, osoba bi izgubila toliko krvi da bi pala u šok. Rezultati toga bi bili:

1) Srce bi ubrzano pumpalo krv koje nije bilo.

2) Žrtva bi se srušila ili onesvijestila zbog niskog krvnog tlaka.

3) Bubrezi bi se isključili kako bi sačuvali tjelesne tekućine.

4) Osoba bi osjetila jaku žeđ jer tijelo želi nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

Postoje dokazi iz Biblije da je Isus doživio hipovolemični šok kao posljedicu bičevanja. Dok je Isus nosio svoj križ na Golgotu (Ivan 19,17), srušio se, a čovjek po imenu Šimun bio je prisiljen ili nositi križ ili pomoći Isusu nositi križ ostatak puta do brda (Matej 27,32-33; Marko 15,21-22; Luka 23,26). Ovaj kolaps ukazuje da je Isus imao nizak krvni tlak. Još jedan pokazatelj da je Isus patio od hipovolemičnog šoka bilo je to što je izjavio da je žedan dok je visio na križu (Ivan 19,28), što ukazuje na želju njegovog tijela da nadoknadi tekućinu.

Prije smrti, dugotrajni ubrzani otkucaji srca uzrokovani hipovolemičnim šokom također uzrokuju nakupljanje tekućine u vrećici oko srca i oko pluća. Ovo skupljanje tekućine u membrani oko srca naziva se perikardni izljev, a tekućina koja se skuplja oko pluća naziva se pleuralni izljev. Ovo objašnjava zašto su, nakon što je Isus umro i rimski vojnik probo koplje kroz Isusov bok, probivši i pluća i srce, krv i voda potekle iz Njegovog boka baš kao što je Ivan zapisao u svom Evanđelju (Ivan 19,34).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto su krv i voda potekle iz Isusovog boka kada je bio proboden?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries