settings icon
share icon
Pitanje

Koja je simbolika krštenja vodom?

Odgovor


Krštenje vodom simbolizira potpuno pouzdanje vjernika i potpuno oslanjanje na Gospodina Isusa Krista, kao i predanost da se živi poslušno. Također izražava jedinstvo sa svim svetima (Efežanima 2,19), to jest sa svakom osobom u svakom narodu na zemlji koja je član Tijela Kristova (Galaćanima 3,27-28). Vodeno krštenje prenosi ovo i još mnogo toga, ali to nije ono što nas spašava. Umjesto toga, spašeni smo milošću po vjeri, a ne po djelima (Efežanima 2,8-9). Krštavamo se jer nam je Gospodin zapovjedio: „Idite, dakle, i učinite učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" (Matej 28,19).

Krštenje vodom je za vjernike. Prije nego što se krstimo, moramo povjerovati da smo grešnici kojima je potrebno spasenje (Rimljanima 3,23). Također moramo vjerovati da je Krist umro na križu kako bi platio za naše grijehe, da je pokopan i da je uskrsnuo kako bi osigurao naše mjesto na nebu (1. Korinćanima 15,1-4). Kada se obratimo Isusu, moleći ga da nam oprosti grijehe i bude naš Gospodin i Spasitelj, nanovo se rađamo po sili Duha Svetoga. Naše vječno spasenje je zajamčeno i počinjemo umirati sebi i živjeti za Krista (1. Petrova 1,3-5). U tom trenutku smo biblijski kvalificirani za krštenje.

Krštenje vodom je predivna slika onoga što je naš Gospodin učinio za nas. Dok se potpuno uranjamo u vodu, simboliziramo pokop s našim Gospodinom; kršteni smo u Njegovu smrt na križu i više nismo robovi sebe ili grijeha (Rimljanima 6,3-7). Kada izađemo iz vode, simbolički smo uskrsnuli – uskrsnuli smo u novi život u Kristu da budemo s Njime zauvijek, rođeni u obitelj našeg milosrdnog Boga (Rimljanima 8,16). Krštenje vodom također ilustrira duhovno čišćenje koje doživljavamo kad smo spašeni; kao što voda čisti tijelo, tako Duh Sveti čisti naša srca kada se pouzdamo u Krista.

Činjenica da krštenje vodom nije preduvjet za spasenje najbolje se vidi na primjeru spašenog čovjeka koji nije bio kršten u vodi – kriminalac na križu (Luka 23,39-43). Ovaj samoproglašeni grešnik priznao je Isusa kao svog Gospodina dok je umirao na križu pokraj Njega. Lopov je tražio spasenje i bili su mu oprošteni njegovi grijesi. Iako nikada nije iskusio vodeno krštenje, u tom je trenutku bio duhovno kršten u Kristovu smrt, a potom je uskrsnuo u vječni život po sili Kristove riječi (Hebrejima 1,3).

Kršćani se trebaju krstiti iz poslušnosti i ljubavi prema našem Gospodinu Isusu (Ivan 14,15). Vodeno krštenje uranjanjem je biblijska metoda krštenja zbog simboličkog prikaza Kristove smrti, pokopa i uskrsnuća.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je simbolika krštenja vodom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries