settings icon
share icon
Pitanje

Što je krštenje za mrtve?

Odgovor


Krštenje za mrtve je nebiblijska praksa kada se živa osoba krsti umjesto osobe koja je umrla, kao način javnog ispovijedanja vjere za osobu koja je već preminula. U suštini, možemo misliti o tome kao praksi krštenja mrtve osobe.

Ova praksa uzima za temelj pogrešnu interpretaciju 1. Korinćanima 15,29: „Što će inače činiti oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopće ne uskrsavaju, što se i krste za mrtve?“ (VB). Ovaj stih je teško protumačiti, ali kad ga usporedimo s ostatkom Biblije, znamo da se mrtva osoba ne može spasiti tako da se umjesto nje krsti netko drugi, jer krštenje primarno ni nije uvjet spasenja (Efežanima 2,8; Rimljanima 3,28; 4,3; 6,3-4). Cijeli odlomak (s. 12-29) govori o sigurnosti uskrsnuća, a ne krštenju za mrtve.

Što znači krstiti se za mrtve? To je misteriozni stih, a postoji više od trideset različitih pokušaja tumačenja. 1. Jasno značenje grčkog jezika u 29. stihu je da se neki ljudi krste u ime onih koji su umrli – a ako nema uskrsnuća, zašto to čine? 2. Pavao govori ili o poganskom običaju (zapazite da koristi „oni“, a ne „mi“), ili praznovjernoj i nebiblijskoj praksi u korintskoj crkvi, koja je provodila zamjensko krštenje za vjernike koji su umrli prije nego što su se krstili. 3. U oba slučaja, Pavao zasigurno ne odobrava tu praksu; samo kaže da ako nema uskrsnuća, zašto se običaj provodi? Mormonska praksa krštenja za mrtve nije ni biblijska niti razumna. Krštenje za mrtve bila je uobičajena praksa u poganskim religijama Grčke, i još uvijek ju neki kultovi prakticiraju i danas; ali to ne mijenja nečiju vječnu sudbinu, jer se ona određuje dok je osoba živa (Luka 16,26).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je krštenje za mrtve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries