settings icon
share icon
Pitanje

Je li krštenje neophodno da bi osoba mogla primiti Gospodnju večeru?

Odgovor


U Bibliji nije navedeno da osoba mora biti krštena prije nego što bi mogla primiti Gospodnju večeru. Međutim, isti je uvjet i za krštenje i za sudjelovanje u Gospodnjoj večeri, a to je spasenje po vjeri u smrt, pokop i uskrsnuće Isusa Krista.

Gospodnju večeru ustanovio je Isus za vrijeme blagovanja Pashe sa svojim učenicima večer prije raspeća (Matej 26,20-28). U Mateju 28,19, nakon smrti i uskrsnuća našeg Gospodina, svojim učenicima dao je Veliko poslanje da idu po cijelom svijetu i dijele Njegovo evanđelje. Nakon što je dao Veliko poslanje, Isus je zapovjedio krštenje novih vjernika. Krštenje vodom u ime Trojstva prakticira se u crkvi od njezinog početka. Jedini uvjet, kao što je gore navedeno, jest da se osoba pouzdala u Isusa Krista kao svog Spasitelja. Krštenje je slika iskustva spasenja i čin poslušnosti našem Gospodinu. Mnogi biblijski učenjaci smatraju da je to prvi korak kršćanskog učeništva.

Gospodnja večera je način na koji oni koji vjeruju u Krista imaju zajedništvo sa svojim Gospodinom i prisjećaju se Njegove smrti. Krštenje je važan znak identificiranja vjernika u Kristu. Netko tko se nikada nije krstio može biti vjernik, ali se još nije javno predstavio kao takav ili poduzeo prvi korak u poslušnosti Kristu. Možda je to razlog zašto neke crkve zahtijevaju krštenje prije sudjelovanja u Gospodnjoj večeri. No opet, Biblija nigdje ne daje ovakvu pouku.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li krštenje neophodno da bi osoba mogla primiti Gospodnju večeru?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries