settings icon
share icon
Pitanje

Što je krštenje Svetim Duhom?

Odgovor


Krštenje Svetim Duhom može se definirati kao djelo kojim Sveti Duh stavlja vjernika u jedinstvo s Kristom i u jedinstvo s drugim vjernicima u Tijelu Kristovu, a sve se to događa u trenutku spasenja. 1. Korinćanima 12,13 kaže: „Uistinu, mi smo svi – bilo Židovi bilo Grci, bilo robovi bilo slobodnjaci – kršteni jednim Duhom u jedno tijelo. I svi smo napojeni jednim Duhom.“ Rimljanima 6,1-4 kaže: „Što ćemo dakle reći? Da dalje ostanemo u grijehu da se poveća milost? Daleko od toga! Mi koji umrijesmo grijehu, kako da još živimo u njemu? Ili zar ne znate da smo svi koji smo kršteni u Krista Isusa, u njegovu smrt kršteni? Dakle, s njim smo zajedno ukopani po krštenju u smrt da bismo, kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih Očevom slavom, i mi živjeli novim životom.“ Premda Rimljanima 6 ne spominje Duha Svetoga poimence, ipak opisuje položaj vjernika pred Bogom a 1. Korinćanima 12 govori nam kako se to događa.

Kako bismo utvrdili naše razumijevanje krštenja Duhom, najprije moramo sagledati tri činjenice. Prvo, 1. Korinćanima 12,13 jasno kaže da su svi kršteni kao što su svi trebali piti (stanovanje Duha). Drugo, nigdje u Pismu vjernike se ne potiče da budu kršteni Duhom ili u Duhu. To znači da su svi vjernici iskusili ovu službu. Na kraju, čini se da Efežanima 4,5 govori o krštenju Duhom. Ukoliko je to tako, krštenje Duhom stvarnost je za svakog vjernika, kao što su i „jedna vjera“ i „jedan Otac“.

U zaključku, krštenje Duhom Svetim čini dvije stvari: (1) spaja nas s Tijelom Kristovim, i (2) ostvaruje naše suraspeće s Kristom. Biti u njegovu Tijelu znači da smo zajedno s njime uskrsnuli u novi život (Rimljanima 6,4). Zato bismo trebali koristiti naše duhovne darove kako bi Tijelo moglo funkcionirati onako kako piše u kontekstu 1. Korinćanima 12,13. Iskustvo jednoga krštenja Duhom služi kao osnova za održavanje jedinstva crkve, kao što piše u kontekstu Efežanima 4,5. Biti udružen s Kristom u njegovoj smrti, ukopu i uskrsnuću kroz krštenje Duhom postavlja osnovu za ostvarivanje našega odvojenja od sile grijeha koji je u nama i našega življenja novoga života (Rimljanima 6,1-10; Kološanima 2,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je krštenje Svetim Duhom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries