settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćansko vodstvo?

Odgovor


Što je kršćansko vodstvo? Kakav bi trebao biti kršćanski vođa? Za kršćansko vodstvo nema ljepšeg primjera od našeg Gospodina Isusa Krista. On je izjavio: „Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce" (Ivan 10,11). Upravo unutar ovog stiha vidimo savršeni opis kršćanskog vođe. On je onaj koji se ponaša kao pastir onim „ovcama" u njegovoj skrbi.

Kad nas je Isus nazvao „ovcama", nije govorio nježno. Istina je da su ovce među najglupljim životinjama u kreaciji. Zalutala ovca, koja je još uvijek na čujnoj udaljenosti od stada, postaje dezorijentirana, zbunjena, uplašena i nesposobna za pronalazak puta natrag u stado. U nemogućnosti da otjera gladne grabežljivce, zalutala ovca je možda najnemoćnija od svih stvorenja. Poznato je da se čitavo stado ovaca utapa za vrijeme poplave, čak i kad im je više tlo lako pristupačno. Sviđalo nam se to ili ne, kad nas je Isus nazvao svojim ovcama, mislio je da smo bez pastira bespomoćni.

Pastir je onaj koji ima nekoliko uloga u odnosu na svoje ovce. Vodi, hrani, njeguje, tješi, ispravlja i štiti. Pastir Gospodinova stada vodi na način da odražava pobožnost i pravednost u vlastitom životu i potiče ostale da slijede njegov primjer. Naravno, naš krajnji primjer – i Onaj kojeg trebamo slijediti – jest sam Krist. Apostol Pavao je to razumio: „Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov" (1. Korinćanima 11,1). Kršćanski je vođa onaj koji slijedi Krista i nadahnjuje druge da ga isto tako slijede.

Kršćanski je vođa također hranitelj i skrbitelj ovaca, a konačna „hrana za ovce" je Riječ Božja. Baš kao što pastir vodi svoje stado na najveći pašnjak kako bi zdravo rasli, tako i kršćanski vođa svoje stado hrani jedinom hranom koja stvara snažne, vitalne kršćane. Jedina ishrana koja može proizvesti zdrave kršćane jest Biblija – a ne psihologija ili svjetska mudrost. „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego čovjek živi o svakoj riječi koja izlazi iz usta Gospodnjih" (Ponovljeni zakon 8,3).

Kršćanski vođa također tješi ovce, povija im rane i stavlja melem suosjećanja i ljubavi. Kao veliki Izraelov pastir, sam Gospodin obećao je da će „poviti slomljenu i okrijepiti bolesnu" ovcu (Ezekiel 34,16). Kao kršćani danas u svijetu trpimo mnoge povrede našeg duha i trebamo suosjećajne vođe koji će s nama nositi teret, suosjećati s našim okolnostima, iskazivati strpljenje prema nama, ohrabrivati nas u Riječi i iznositi naše probleme pred Očevo prijestolje.

Baš kao što pastir koristi svoj štap da povuče zalutale ovce natrag u stado, tako i kršćanski vođa ispravlja i disciplinira one koji su u njegovoj skrbi kad zalutaju. Vodstvo mora ispravljati u skladu s biblijskim načelima, ne u bijesu ili oholog duha, već s „duhom blagosti" (Galaćanima 6,1). Ukor ili disciplina nikada nisu ugodni doživljaji ni za koju stranu, ali kršćanski vođa koji ne uspijeva u ovom području ne pokazuje ljubav prema onima u svojoj skrbi. „Jer koga Gospod ljubi, toga i kori" (Izreke 3,12), a kršćanski vođa mora slijediti Njegov primjer.

Konačna uloga kršćanskog vođe je zaštitnička. Pastir koji je slab na ovom području otkriva da redovito gubi ovce od strane predatora koji obilaze okolo – a ponekad i među – njegovim stadom. Danas su predatori oni koji ovce pokušavaju namamiti lažnom doktrinom, odbacujući Bibliju kao zastarjelu i staromodnu, nedostatnu, nejasnu ili nespoznatljivu. Te laži šire oni na koje nas Isus upozorava: „A čuvajte se lažnih proroka, koji dolaze k vama u ruhu ovčjemu, a iznutra su vuci grabežljivi" (Matej 7,15). Naši vođe nas moraju zaštititi od lažnih nauka onih koji nas odvlače od istine Pisma i činjenice da je samo Krist put spasenja: „Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni" (Ivan 14,6).

Posljednja riječ o kršćanskim vođama dolazi iz članka Johna MacArthura „Traženo: Nekoliko dobrih pastira (moraju znati kako prati noge)":

„Prema planu koji je Bog odredio za crkvu, vodstvo je pozicija poniznog služenja u ljubavi. Crkveno vodstvo je služenje, a ne upravljanje. Oni koje Bog imenuje vođama nisu pozvani biti vladajući monarsi, već ponizni robovi; ne uglađene slavne ličnosti, već marljivi sluge. Oni koji žele voditi Božji narod moraju prije svega iskazivati primjer žrtve, pobožnosti, pokornosti i poniznosti. Sam Isus nam je dao obrazac kada se sagnuo da opere noge svojim učenicima, zadatak kojeg su obično obavljali najniži robovi (Ivan 13). Ako je to učinio Gospodar svemira, nijedan crkveni vođa nema pravo sebe smatrati važnom ličnošću."

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćansko vodstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries