settings icon
share icon
Pitanje

Kako se kršćansko vjenčanje treba razlikovati od nekršćanskog vjenčanja?

Odgovor


Osnovna razlika između kršćanskog vjenčanja i nekršćanskog vjenčanja jest Krist. Kršćani koji ulaze u brak obvezuju se prema Kristu, jednako kao i jedno prema drugome, i to opredjeljenje treba biti očito svima koji prisustvuju vjenčanju. U nekršćanskom vjenčanju, par – osobito mlada – obično je u središtu. Na kršćanskom vjenčanju, Krist je središte.

Kršćanski par koji istinski želi proslaviti Krista kroz svoje vjenčanje može krenuti s ranim pripremama, počevši od biblijskog predbračnog savjetovanja sa svojim pastorom. Predbračno savjetovanje koje se temelji na zdravim biblijskim načelima ocrtava uloge muža i žene u odnosu jednog prema drugome i njihovoj potencijalnoj djeci (Efežanima 5,22–6,4; Kološanima 3,18-21). Vjenčanje je potvrda pred Bogom, prijateljima i obitelji da je želja para živjeti u skladu s Božjim planom za obitelj.

Ceremonija vjenčanja također treba biti odraz posvećenosti para da se proslavi Isus Krist. Svaki dio snabdijevanja, od glazbe, zavjeta do poruke koju iznosi matičar, treba odražavati tu predanost. Glazba bi trebala biti pobožna i Kristu na čast, a ne svjetovna ili neozbiljna. Par treba uzeti zavjete s potpunim razumijevanjem da riječi koje izgovaraju jedno drugome sadržavaju doživotno opredjeljenje, te sa spoznajom da ono što obećavaju jedno drugome, zapravo obećavaju Bogu. Poruka koju iznosi pastor treba odražavati ove istine i obvezu.

Kršćanski par treba pažljivo izabrati sudionike imajući na umu svoju predanost Kristu. Djeveruše i djeveri nisu samo tu da dotjeraju svečanost. Njihova prisutnost svjedoči njihovo slaganje i obećanje da će podržati predanost para čašćenju Krista u svom braku. U skladu s tim, haljina mlade i haljine djeveruša trebaju biti skromne i prikladne za stajanje pred Bogom. Nema mjesta za kratku i oskudnu odjeću na svečanosti koja je Kristu na čast.

Ako postoji prijam gostiju, jednako treba biti Kristu na čast. Iako članovi obitelji koji nisu kršćani često prisustvuju kršćanskim vjenčanjima, posluživanje alkohola na dočeku šalje nevjernicima pogrešnu poruku, poruku koja kaže da ne postoji velika razlika između onih koji ispovijedaju Krista kao Gospodina i onih koji to ne čine. Čak i ako vjernici koji planiraju vjenčanje ne vide ništa loše u vezi alkohola te na njegovo posluživanje gledaju čiste savjesti, druge kršćane prisutnost alkohola može sablazniti, a našu slobodu ne bismo trebali koristiti na način da se drugi spotiču.

Par čije je vjenčanje Kristu na čast sjećat će se ljepote i ozbiljnosti vjenčanja čitavog života i smatrat će ga predivnim načinom na koji su započeli zajednički život.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako se kršćansko vjenčanje treba razlikovati od nekršćanskog vjenčanja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries