settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćansko učeništvo?

Odgovor


Po definiciji, učenik je sljedbenik koji prihvaća i pomaže u širenju nečijeg nauka. Kršćanski je učenik osoba koja prihvaća i pomaže u širenju dobrih vijesti o Isusu Kristu. Kršćansko učeništvo je proces u kojem učenici rastu u Gospodinu Isusu Kristu, a opremljeni su Duhom Svetim, koji prebiva u našim srcima, kako bi nadvladali pritiske i kušnje ovog sadašnjeg života i postajali sve sličniji Kristu. Taj proces zahtijeva da vjernici odgovaraju na poticaj Duha Svetoga i preispituju svoje misli, riječi i djela te ih uspoređuju s Božjom Riječju. To zahtijeva da budemo svakodnevno u Riječi, da je proučavamo, molimo nad njom i budemo poslušni. Pored toga, uvijek trebamo biti spremni svjedočiti o razlogu nade koja je u nama (1. Petrova 3,15) i poučiti druge da idu Njegovim putom. Prema Pismu, biti kršćanski učenik uključuje osobni rast koji karakterizira sljedeće:

1. Stavljanje Isusa na prvo mjesto u svemu (Marko 8,34-38). Kristov učenik treba se odvojiti od svijeta. Naš fokus treba biti na našem Gospodinu i kako da mu ugodimo u svakom području našeg života. Moramo odbaciti egocentričnost i staviti na sebe kristocentričnost.

2. Slijeđenje Isusova učenja (Ivan 8,31-32). Moramo biti poslušna djeca i izvršitelji Riječi. Poslušnost je najveći test vjere u Boga (1. Samuelova 28,18), a Isus je savršen primjer poslušnosti jer je živio na zemlji u potpunoj poslušnosti Ocu, čak i do smrti (Filipljanima 2,6-8).

3. Plodnost (Ivan 15,5-8). Naš posao nije donositi plod. Naš je posao prebivati u Kristu, a ako to činimo, Duh Sveti će roditi plod, a taj je plod rezultat naše poslušnosti. Kako postajemo poslušniji Gospodinu i učimo hodati Njegovim putovima, naši će se životi mijenjati. Najveća promjena događa se u našim srcima, a to se preslikava na novo ponašanje (misli, riječi i postupke) koje predstavlja tu promjenu. Promjena koju tražimo događa se iznutra prema van, snagom Duha Svetoga. To nije nešto što možemo sami izazvati.

4. Ljubav prema drugim učenicima (Ivan 13,34-35). Kaže nam se da je ljubav drugih vjernika dokaz da smo član Božje obitelji (1. Ivanova 3,10). Ljubav se definira i opisuje u 1. Korinćanima 13,1-13. Ti nam stihovi pokazuju da ljubav nije emocija, već akcija. Moramo nešto raditi i uključiti se u taj proces. Nadalje, kaže nam se da mislimo više na druge nego na sebe i pazimo na njihove interese (Filipljanima 2,3-4). Sljedeći stih u Filipljanima (stih 5) zapravo sažima što trebamo činiti kad je riječ o svemu u životu: „Ta neka u vama bude ona misao koja je i u Kristu Isusu." Kakav nam je On savršen primjer za sve što trebamo činiti u našem kršćanskom hodu.

5. Evangelizacija – stvaranje drugih učenicima (Matej 28,18-20). Moramo dijeliti svoju vjeru i govoriti nevjernicima o divnim promjenama koje je Isus Krist napravio u našim životima. Bez obzira na našu razinu zrelosti u kršćanskom životu, imamo što ponuditi. Prečesto vjerujemo u Sotoninu laž da zapravo ne znamo dovoljno ili nismo dovoljno dugo kršćani da bismo znali. To nije istina! Neki od predstavnika kršćanskog života s najvećim entuzijazmom su novi vjernici koji su tek otkrili predivnu Božju ljubav. Možda ne znaju mnogo biblijskih stihova ili „prihvaćeni" način kazivanja stvari, ali su iskusili ljubav živoga Boga, i to je ono što smo pozvani dijeliti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćansko učeništvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries