settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanski svjetonazor?

Odgovor


Svjetonazor je sveobuhvatna predodžba o svijetu s određenog stajališta. Kršćanski svjetonazor je, tako, sveobuhvatna predodžba o svijetu s kršćanskoga stajališta. Pojedinčev svjetonazor je njegova “šira slika”, sklad svih njegovih vjerovanja o ovome svijetu. To je način na koji shvaća stvarnost. Svjetonazor je osnova za životne odluke te je, stoga, izrazito važan.

Nekoliko ljudi gleda jabuku na stolu. Botaničar promatra jabuku i klasificira je. Umjetnik u njoj vidi mrtvu prirodu i crta je. Voćar je vidi kao imovinu i stavlja je na popis zaliha. Dijete u njoj vidi užinu i jede je. Način na koji vidimo bilo koju situaciju uvjetovan je načinom na koji sagledavamo svijet u cjelini. Svaki svjetonazor, kršćanski i nekršćanski, bavi se barem s ova tri pitanja:

1) odakle smo došli? (i zašto smo ovdje?)
2) što nije u redu sa svijetom?
3) kako to možemo popraviti?

Prevladavajući svjetonazor današnjice je naturalizam, koji na ova tri pitanja odgovara na sljedeći način: 1) Proizvod smo slučajnih djela prirode bez neke stvarne svrhe. 2) Ne poštujemo prirodu onoliko koliko bismo trebali. 3) Svijet možemo spasiti ekologijom i održavanjem. Naturalistički svjetonazor stvara mnoge povezane filozofije kao što su moralni relativizam, egzistencijalizam, pragmatizam i utopija.

Kršćanski svjetonazor, s druge strane, na ova tri pitanja odgovara biblijski: 1) Mi smo Božja tvorevina, stvoreni za upravljanje svijetom i za zajedništvo s Bogom (Postanak 1,27-28; 2,15). 2) Sagriješili smo protiv Boga i cijeli svijet smo podložili prokletstvu (Postanak 3). 3) Sam Bog je otkupio svijet kroz žrtvu svoga Sina, Isusa Krista (Postanak 3,15; Luka 19,10), a jednoga dana obnovit će tvorevinu na njezino prijašnje savršeno stanje (Izaija 65,17-25). Kršćanski svjetonazor potiče nas da vjerujemo u moralne apsolute, čuda, ljudsko dostojanstvo i mogućnost otkupljenja.

Važno je upamtiti da je svjetonazor sveobuhvatan. On obuhvaća svako područje života, od novca do moralnosti, od politike do umjetnosti. Istinsko kršćanstvo obuhvaća više od skupine ideja koje trebamo koristiti u crkvi. Kršćanstvo kakvo uči Biblija samo je po sebi već svjetonazor. Biblija nikada ne razlikuje između „vjerskog“ i „svjetovnog“ života; kršćanski život je jedini koji postoji. Isus je navijestio da je on „Put, Istina i Život“ (Ivan 14,6), i time je postao našim svjetonazorom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanski svjetonazor?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries