settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi kršćanin trebao reagirati na progon?

Odgovor


Nema sumnje da je progon prava stvarnost kršćanskog života. Kršćanski progon treba očekivati: apostol Pavao je upozorio da će „svi koji hoće pobožno živjeti u Kristu Isusu, biti progonjeni" (2. Timoteju 3,12). Isus je rekao da će, ako su progonili Njega, progoniti i Njegove sljedbenike (Ivan 15,20). Isus je jasno rekao da će oni od svijeta mrziti kršćane jer svijet mrzi Krista. Da su kršćani poput svijeta – tašti, zemaljski, senzualni i odani užitku, bogatstvu i ambicijama – svijet nam se ne bi suprotstavljao. No kršćani ne pripadaju svijetu, zbog čega se svijet uključuje u progone kršćana (vidi Ivan 15,18-19). Na kršćane utječu različiti principi od onih u svijetu. Motivirani smo ljubavlju Božjom i svetošću, dok svijet pokreće ljubav prema grijehu. Upravo naša odvojenost od svijeta izaziva svjetski animozitet (1. Petrova 4,3-4).

Kršćani moraju naučiti prepoznati vrijednost progona, pa čak se i radovati u njemu, ne na razmetljiv način, već tiho i ponizno, jer progon ima veliku duhovnu vrijednost. Prvo, progon im omogućuje sudjelovanje u jedinstvenom zajedništvu s Gospodinom. Pavao je iznio mnogo toga čega se odrekao zbog Krista. Takve je gubitke, međutim, smatrao „smećem" (Filipljanima 3,8) ili „izmetom" (KJV) kako bi mogao dijeliti „zajedništvo u [Kristovim] patnjama" (Filipljanima 3,10). Plemeniti apostol čak je i svoje okove smatrao milošću (uslugom) koju mu je Bog dodijelio (Filipljanima 1,7).

Drugo, u svoj istini, kršćanski progon je dobar za vjernike. Jakov tvrdi da kušnje testiraju vjeru kršćanina, razvijaju izdržljivost u njegovom životu i pomažu razvoju zrelosti (Jakovljeva 1,2-4). Kao što se željezo temperira u kovačnici, kušnje i progoni služe za jačanje karaktera vjernika. Kršćanin koji blagonaklono podnosi progon pokazuje da ima superiorne kvalitete u odnosu na svoje protivnike (vidi Hebrejima 11,38). Lako je biti mrzak, ali Kristolikost pokazuje dobrotu i blagoslov kad se suoči sa zlom opozicijom. Petar kaže za Isusa da „vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao, mučen nije prijetio, nego je sve predavao Onomu koji sudi pravedno" (1. Petrova 2,23).

Treće, kršćanski progon omogućuje vjernicima da bolje cijene potporu istinskih prijatelja. Sukob može okupiti vjernu Božju djecu na ohrabrujući i podržavajući način kojeg možda drugačije ne bi saznali. Nevolja može potaknuti Gospodinove ljude na veću odlučnost da ljube i tješe jedni druge i podižu jedni druge do prijestolja milosti u molitvi. Ništa nam ne može pomoći da postignemo višu razinu bratske ljubavi kao što može neugodni incident.

Čak i suočeni s kršćanskim progonom možemo nastaviti. Možemo zahvaljivati Bogu na Njegovoj milosti i strpljenju prema nama. Možemo izražavati zahvalnost za one koje volimo u Gospodinu i koji stoje s nama u vrijeme nevolja. I možemo se moliti za one koji nas optužuju, zloupotrebljavaju ili zlostavljaju (2. Korinćanima 11,24; Rimljanima 10,1).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako bi kršćanin trebao reagirati na progon?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries