settings icon
share icon
Pitanje

Zašto su svi kršćani licemjeri?

Odgovor


Možda je optužba za „licemjerstvo“ najprovokativnija od svih. Nažalost, neki smatraju da je njihovo mišljenje kako su svi kršćani licemjeri opravdano. Naziv „licemjer (engl. hypocrite)“ ima bogato nasljeđe u engleskom jeziku. Naziv hipokrit dolazi nam preko latinske riječi hypocrisies koja znači „igranje – gluma, pretvaranje”. Prije toga riječ se javlja i u klasičnom i novozavjetnom grčkom te prenosi istu zamisao: igrati ulogu, pretvarati se.

Na taj je način Gospodin Isus koristio taj izraz. Na primjer, kada je Krist učio o važnosti molitve, posta i davanja milostinje za ljude kraljevstva, odvratio nas je od slijeđenja primjera onih koji su licemjeri (Mt 6:2, 5, 16). Govoreći duge javne molitve, koristeći krajnje mjere ne bi li svi primijetili njihove postove i paradirajući svoje darove za Hram i za siromašne, otkrivali su samo vanjsku privrženost Gospodinu. Iako su farizeji dobro obavljali svoju dramatičnu ulogu javnih primjera religiozne kreposti, kukavno su padali u unutarnjem svijetu srca gdje boravi prava krepost (Matej 23:13-33; Marko 7:20-23).

Isus nikad ne naziva svoje učenike licemjerima. To je ime davano samo zabludjelim religijskim revniteljima. Umjesto toga, On je svoje nazivao „sljedbenicima“, „dječicom“, „ovcama“ i svojom „crkvom“. Osim toga, u Novom zavjetu nalazi se upozorenje na grijeh licemjerstva (1. Petrova 2:1). Također, dva napadna primjera licemjerstva zabilježena su u crkvi. U Djelima 5:1-10, dva učenika razotkrivena su kako se pretvaraju da su darežljiviji nego što su bili. Posljedice su bile oštre. Također, Petar, od svih ljudi, bio je optužen da je vodio skupinu licemjera u načinu na koji su postupali prema poganskim vjernicima (Galaćanima 2:13).

Iz novozavjetnog učenja možemo izvući barem dva zaključka. Prvo, licemjeri uistinu postoje među onima koji se nazivaju kršćanima. Bilo ih je u početku i, prema Isusovoj usporedbi o žitu i kukolju, sigurno će ih biti do kraja (Matej 13:18-30). Osim toga, ako apostol može biti kriv za licemjerstvo, nema razloga da mislimo kako će „obični“ kršćani biti izuzeti od toga. Uvijek moramo paziti da ne padnemo u te iste kušnje (1. Korinćanima 10:12).

Naravno, nije svaki koji tvrdi da je kršćanin uistinu kršćanin. Možda su svi ili većina poznatih licemjera među kršćanima zapravo bili varalice. Do današnjeg dana, istaknuti kršćanski vođe pali su u strašne grijehe. Financijski i seksualni skandali ponekad haraju kršćanskim društvom. Međutim, umjesto da uzmemo ponašanje nekih i koristimo ih kako bismo oklevetali cijelo kršćansko društvo, trebamo pitati jesu li svi koji tvrde da su kršćani stvarno kršćani. Brojni biblijski odlomci potvrđuju da će oni koji uistinu pripadaju Kristu pokazivati darove Duha (Galaćanima 5:22-23). Isusove usporedbe o sjemenu i tlima u Mateju 13 pokazuju da nisu sve tvrdnje vjere istinite. Nažalost, mnogi koji tvrde da pripadaju Kristu zaprepastit će se jednoga dana kada čuju kako im govori: „Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od mene, zlotvori!” (Matej 7:23).

Drugo, iako nas ne treba iznenaditi da ljudi koji se pretvaraju svetima tvrde da su kršćani, ne možemo zaključiti da je crkva gotovo sasvim sačinjena od licemjera. Svakako da ćemo se složiti da svi mi koji zazivamo Isusa Krista ostajemo grešnici čak i nakon što su nam grijesi oprošteni, odnosno iako smo spašeni od vječne kazne za grijeh (Rimljanima 5:1; 6:23), još uvijek trebamo biti spašeni i izbavljeni od prisutnosti grijeha u životu (1. Ivanova 1:8-9), što uključuje grijeh licemjerstva. Kroz našu živu vjeru u Gospodina Isusa, mi neprestano nadvladavamo silu grijeha sve dok na kraju ne budemo izbavljeni (1. Ivanova 5:4-5).

Nijedan kršćanin ne može savršeno živjeti po mjerilima koja Biblija poučava. Nijedan kršćanin nikad nije bio savršen poput Krista. Međutim, mnogo je kršćana koji istinski nastoje živjeti kršćanski život i sve više se oslanjaju na Svetoga Duha da ih osvjedoči, promijeni i osnaži. Mnoštvo kršćana živjelo je svoje živote bez ikakva skandala. Nijedan kršćanin nije savršen, ali napraviti grešku i ne dosegnuti savršenosti u ovom životu nije isto što i biti licemjer.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto su svi kršćani licemjeri?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries