settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o legalizmu?

Odgovor


Riječ „legalizam” ne javlja se u Bibliji. To je naziv koji kršćani koriste kako bi opisali doktrinarno stajalište koje naglašava sustav pravila i odredbi za postizanje i spasenja i duhovnog rasta. Legalisti vjeruju i zahtijevaju strogo doslovno prianjanje uz pravila i odredbe. Doktrinarno, to je stajalište koje se u osnovi suprotstavlja milosti. Oni koji drže legalistička stajališta često ne vide pravu svrhu zakona, posebice svrhu starozavjetnoga Mojsijeva zakona, koji nam mora biti „ravnatelj“ ili „čuvar“ koji nas vodi ka Kristu (Galaćanima 3:24).

Čak i pravi vjernici mogu biti legalistični. No, Biblija nas upućuje da budemo milostivi jedni s drugima: „Slabog u vjeri primajte u svoje društvo bez osuđivanja različitih mišljenja” (Rimljanima 14:1). Nažalost, ima nekih kojima su manje važne doktrine toliko bitne da će istjerati ljude iz svoga zajedništva ne dopuštajući im pravo na drugačije gledište. I to je legalizam. Mnogi legalistični vjernici danas griješe kada traže potpuno pristajanje uz njihova vlastita biblijska tumačenja pa čak i njihove tradicije. Na primjer, neki smatraju da kako bi bio duhovan samo moraš izbjegavati cigarete, alkoholna pića, plesanje, filmove itd. Međutim, istina je da izbjegavanje svega toga nije nikakvo jamstvo duhovnosti.

Apostol Pavao upozorava nas na legalizam u Kološanima 2:20-23: „Ako ste s Kristom umrli, oslobođeni prirodnih sila svijeta, zašto dopuštate, kao da još živite u svijetu, da vam se nameću propisi: 'Ne uzmi!', 'Ne kušaj!', 'Ne takni!'? Sve je to određeno da uporabom nestane. To su zapovijedi i nauke ljudske. Ti propisi, istina, imaju neku prividnu mudrost u samovoljnom bogoštovlju, krivom štovanju i trapljenju tijela, ali nemaju nikakve vrijednosti da budu dovoljne tjelesnom čovjeku.” Možda će legalisti izgledati pravedni i duhovni, ali legalizam u konačnici ne uspijeva postići Božje namjere zato što je to vanjsko ponašanje, a ne unutarnja promjena.

Kako bismo izbjegli padanje u zamku legalizma, možemo početi čvrsto se držeći riječi apostola Ivana: „Jer, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a po Isusu Kristu dođe milost i istina” (Ivan 1:17) i sjećajući se da budemo milostivi, posebice prema našoj braći i sestrama u Kristu. „Tko si ti da sudiš tuđem sluzi? Ili stoji ili pada, stvar je njegova gospodara, a stajat će jer ga Gospodin može tako držati” (Rimljanima 14:4). „A ti, zašto sudiš brata svoga? Ili ti, zašto prezireš brata svoga? Ta, svi ćemo stajati pred Božjim sudom“ (Rimljanima 14:10).

Ovdje treba uputiti riječ upozorenja. Iako moramo biti milostivi jedni prema drugima i tolerantni po pitanju neslaganja u prijepornim stvarima, ne smijemo prihvatiti krivovjerje. Pozvani smo da se borimo za vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima (Juda 3). Ukoliko se sjetimo ovih smjernica i primijenimo ih u ljubavi i milosrđu, bit ćemo sigurni i od legalizma i od krivovjerja. „Ljubljeni, nemojte vjerovati svakom duhu, već duhove podvrgnite kušnji da vidite jesu li od Boga, jer su se pojavili mnogi lažni proroci u svijetu” (1. Ivanova 4:1).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o legalizmu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries