settings icon
share icon
Pitanje

Treba li kršćanin imati hobije?

Odgovor


Hobi je nešto čime se bavimo izvan redovnog posla radi zadovoljstva ili opuštanja. Na primjer, to može biti planinarenje, obrada drveta, sviranje instrumenta, čitanje, igranje igrica ili bezbroj drugih aktivnosti. Bog zna da se s vremena na vrijeme trebamo relaksirati i jednostavno zabaviti, ali trebamo imati čistu i pobožnu zabavu, a ne svjetovnu, grešnu zabavu. Dakle, je li pogrešno da kršćani imaju hobije? Ne nužno. Većina hobija je neutralna i nisu ni ispravni ni pogrešni. Ključan je stav osobe koja se bavi hobijem.

Pavao je ovo napisao: „I što god činite riječju ili djelom, sve činite u imenu Gospodina Isusa zahvaljujući Bogu i Ocu po njemu“ (Kološanima 3,17). Također je napisao: „Jedete li, dakle, ili pijete ili štogod drugo činite, sve činite na slavu Božju“ (1. Korinćanima 10,31). Pravi barometar za naše hobije trebao bi biti veličaju li Boga ili ne, vidimo li ih kao darove od Boga za koje smo zahvalni ili ne, te odvraćaju li našu pozornost od Njega ili ne. Toliki dio naše zabave danas je ukorijenjen u grijehu, veličajući ga i hraneći požudu tijela i požudu očiju. Moramo paziti da naši hobiji ne budu ukorijenjeni u grijehu.

Hobiji mogu biti pogrešni ako ih imamo kako bismo pobjegli od Boga ili ih imamo s pogrešnim stavom. Možemo sudjelovati u sportu i uživati u druženju i vježbanju koje pruža sport. Ali ako nas naša natjecateljska priroda tjera da proklinjemo kada izgubimo ili igramo loše, ako varamo na rezultatima ili ako svoje protivnike počnemo gledati kao neprijatelje, onda bi to bilo pogrešno i ne bi slavilo Boga. Sami sportovi nisu pogrešni, ali naše bavljenje njima postaje grešno zbog naših stavova i pristupa prema njima. Ali ako uživamo u tim aktivnostima sa stavom zahvalnosti Bogu i ako sudjelovanje u njima ne ometa naš odnos s Njim, tada sport ili hobi pozitivno utječu na naše živote.

Kušnja s hobijima je koristiti ih kao bijeg od života, a posljedično i od Boga. Oni nam mogu oduzeti vrijeme, postati idoli u našim životima i odvratiti nas od slavljenja Boga u svemu. Imamo nevjerojatnu slobodu u Kristu, ali Pavao je dao ovaj oprez: „Jer vi ste, braćo, k slobodi pozvani; samo nemojte slobodu koristiti za povod tijelu, nego ljubavlju služite jedan drugome“ (Galaćanima 5,13).

Ponavljamo, hobiji nisu nužno pogrešni, ali kada nas prožimaju i uklanjaju pogled s Krista, onda su definitivno pogrešni. Čak su i najbezazleniji hobiji koji nas prožimaju smetnje koje moramo ostaviti po strani jer nas usporavaju u našoj utrci, a to je kršćanski život (Hebrejima 12,1). Dobar test je sljedeći: koliko mi je ovaj hobi važan? Je li sam Gospodin dovoljan? Kad bi mi se to oduzelo, bih li i dalje bio zadovoljan u Kristu? Dakle, da, kršćani mogu imati hobije, ali moramo se pobrinuti da nikada ne zamijene Krista. To je iskušenje i moramo ga izbjegavati.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li kršćanin imati hobije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries