settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanski gnosticizam?

Odgovor


Kršćanski gnosticizam zapravo ne postoji, jer su pravo kršćanstvo i gnosticizam međusobno isključivi sustavi vjerovanja. Načela gnosticizma stoje u proturječju sa stvarnom naravi kršćanstva. Prema tome, iako neki oblici gnosticizma tvrde da su kršćanski, zapravo su izrazito nekršćanski.

Gnosticizam je možda bio najopasnije krivovjerje koje je prijetilo prvoj crkvi tijekom prva tri stoljeća. Pod utjecajem filozofa kakav je bio Platon, gnosticizam se temelji na dvije lažne premise. Kao prvo, prihvaća dualizam u odnosu na duh i materiju. Gnostici tvrde da je materija sama po sebi zla, a da je duh dobar. Zbog te pretpostavke, gnostici vjeruju da sve što se učini u tijelu, čak i najgori grijeh, nema značenja jer pravi život postoji samo u duhovnoj sferi.

Kao drugo, gnostici tvrde da posjeduju uzvišeno znanje, „višu istinu“ poznatu samo odabranoj nekolicini. Gnosticizam dolazi od grčke riječi gnosis koja znači „znati”. Gnostici tvrde da posjeduju više znanje, ne iz Biblije, nego stečeno na nekoj mističnoj višoj razini postojanja. Gnostici sebe vide kao povlaštenu klasu koja je uzdignuta iznad sviju zbog svoje više i dublje spoznaje Boga.

Kako bi diskreditirali bilo kakvu kompatibilnost između kršćanstva i gnosticizma valja nam samo usporediti njihova učenja o glavnim vjerskim doktrinama. Po pitanju spasenja, gnosticizam uči da se spasenje dobiva stjecanjem božanskoga znanja koje osobu oslobađa od iluzija tame. Iako tvrde da slijede Isusa Krista i Njegova originalna učenja, gnostici mu se stalno suprotstavljaju. Isus nije ništa rekao o spasenju po spoznaji, nego po vjeri u Njega kao Spasitelja od grijeha. „Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao” (Efežanima 2:8-9). Nadalje, spasenje koje Krist nudi besplatno je i dostupno svima (Ivan 3:16), a ne samo odabranoj nekolicini koji su stekli posebnu objavu.

Kršćanstvo tvrdi da postoji samo jedan izvor Istine, a to je Biblija: nadahnuta, nezabludiva Riječ živoga Boga, jedino nepogrešivo pravilo za vjeru i praksu (Ivan 17:17; 2. Timoteju 3:15-17; Hebrejima 4:12). To je Božja pisana objava čovječanstvu i nikad ju ne mogu zamijeniti čovjekove misli, ideje, zapisi ili viđenja. Gnostici, s druge strane, koriste mnoštvo ranih heretičkih spisa poznatih kao gnostička evanđelja, zbirka falsifikata koji tvrde da su „izgubljene biblijske knjige“. Zahvalni smo da su prvi crkveni oci bili gotovo jednoglasni u odbacivanju tih gnostičkih svitaka kao prijevarnih krivotvorina koje prihvaćaju lažne doktrine o Isusu Kristu, spasenju, Bogu i svakoj drugoj važnoj kršćanskoj istini. Između gnostičkih „evanđelja“ i Biblije postoji bezbroj proturječja. Čak kada takozvani kršćanski gnostici citiraju Bibliju, oni mijenjaju stihove i dijelove stihova kako bi ih uskladili sa svojom filozofijom, što je praksa koja je strogo zabranjena i protiv koje Sveto pismo upozorava (Ponovljeni zakon 4:2; 12:32; Izreke 30:6; Otkrivenje 22:18-19).

Osoba Isusa Krista još je jedno područje u kojem se kršćanstvo i gnosticizam drastično razlikuju. Gnostici vjeruju da Isusovo fizičko tijelo nije bilo stvarno, nego je samo „izgledalo“ fizičkim, te da se Njegov duh spustio na Njega tijekom krštenja, ali da ga je napustio malo prije raspeća. Takva gledišta uništavaju ne samo Isusovu pravu čovječnost, nego i pomirenje, jer je Isus morao biti i uistinu Bog i uistinu čovjek (i fizički stvaran) koji je stvarno trpio i umro na križu kako bi bio prihvatljiva zamjenska žrtva za grijeh (Hebrejima 2:14-17). Biblijsko gledište Isusa potvrđuje Njegovu potpunu ljudskost kao i Njegovo potpuno božanstvo.

Gnosticizam se temelji na mističnom, intuitivnom, subjektivnom, unutarnjem i emotivno pristupu istini koji nije nimalo nov. Naprotiv, vrlo je star i potječe još tamo od edenskoga vrta, gdje Sotona doveo u pitanje Boga i riječi koje je rekao, te uvjerio Adama i Evu da ih odbace i prihvate laž. On čini isto i danas dok „obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere” (1. Petrova 5:8). On i dalje dovodi u pitanje Boga i Bibliju, i u svoju mrežu lovi one koji su ili naivni ili ne poznaju Sveto pismo ili traže neku osobnu objavu ne bi li se osjećali posebnima, jedinstvenima i superiornima u odnosu na druge. Neka bismo slijedili apostola Pavla koji je rekao: „sve provjeravajte, što je dobro, zadržavajte” (1. Solunjanima 5:21), a to činimo uspoređujući sve s Riječju Božjom, jedinom Istinom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanski gnosticizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries