settings icon
share icon
Pitanje

Kakav je kršćanski pogled na zaruke?

Odgovor


U Bibliji su Židovi morali poduzeti tri koraka prije vjenčanja. Obitelji su prvo morale pristati na savez, a potom se dala javna objava. U ovom trenutku par se obećao ili zaručio. Konačno su se službeno vjenčali i počeli živjeti zajedno. Zaruke su tada bile pomalo slične onome što sada nazivamo zarukama, osim što naše društvo ne poštuje ozbiljnost zaruka kao što je to bilo tada. Kad bi se židovski par zaručio u biblijska vremena, automatski ih je vezao ugovor koji se mogao raskinuti samo smrću ili razvodom.

Svaki kršćanin koji razmišlja o braku mora shvatiti dubinu ove vrste obveze i ne uskočiti u nju olako. Bog je stvorio brak za cjeloživotno opredjeljenje, a ne privremeni dogovor. Biblija o braku kaže ovo: „Zbog toga će čovjek ostaviti svoga oca i majku i prionuti uza svoju ženu; i bit će njih dvoje jedno tijelo’. Tako više nisu dva, nego jedno tijelo. Što je, dakle, Bog združio, čovjek neka ne razdvaja!“

Kršćani moraju biti sigurni da dobro razumiju osobu s kojom će se možda vjenčati prije nego što se zaruče. Biblija kaže da se kršćani ne mogu udružiti i živjeti u skladu s nevjernicima (2. Korinćanima 6,14-15). Gotovo je jamačno da će se kršćanin koji se udruži s nevjernikom udaljiti od Krista jer, kako kaže Biblija, „druženje s lošima kvari dobre običaje“ (1. Korinćanima 15,33). Jedini način za postojanje stabilnih temelja za brak koji časte Boga jest čvrsto utemeljenje u vjeri i sigurnost da je potencijalni partner jednako posvećen Bogu.

Kršćani trebaju živjeti svoj život s Bogom kao vođom. On želi biti dio svakog aspekta našeg života, uključujući i s kim se vjenčamo. Jasno razumijevanje Božje Riječi i razvijanje osobnog odnosa s Njim kroz molitvu i prepuštanje vodstvu Duha Svetoga prvi je i najvažniji korak u određivanju Njegove volje za nas. Svjetovni savjeti o spojevima i zarukama trebali bi se razmatrati samo u svjetlu Božjih istina iz Svetog pisma. Ako u svemu što radimo tražimo Njegovu volju, On će usmjeravati naše putove (Izreke 3,5-6).


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kakav je kršćanski pogled na zaruke?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries