settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanska znanost?

Odgovor


Kršćansku znanost osnovala je Mary Baker Eddy (1821.-1910.), koja je prokrčila put novim idejama o duhovnosti i zdravlju. Nadahnuta vlastitim iskustvom iscjeljenja 1866., Eddy je godinama proučavala Bibliju, molila se i istraživala različite metode iscjeljivanja. Rezultat je bio sustav iscjeljivanja koji je 1879. godine nazvala „Kršćanska znanost”. Njezina knjiga Science and Health with Key to the Scriptures (Znanost i zdravlje s ključem za Sveto pismo), donijela je nova saznanja u razumijevanju veze između uma, tijela i duha. Kasnije je osnovala koledž, crkvu, izdavačko društvo i cijenjene novine „The Christian Science Monitor”. Zbog sličnosti s drugim skupinama, mnogi vjeruju da je Kršćanska znanost nekršćanski kult.

Kršćanska znanost poučava da je Bog – Otac/Majka svega – posve dobar i sasvim duhovan te da je sva Božja tvorevina, što uključuje istinsku narav svake osobe, besprijekorna duhovna slika Božanskog. Budući da je Božja tvorevina dobra, zla poput bolesti, smrti i grijeha ne mogu biti dio temeljne stvarnosti. Umjesto toga, ta su zla rezultat življenja bez Boga. Molitva je osnovni put približavanja Bogu i liječenju ljudskih bolesti. Ovo se razlikuje od Biblije, koja uči da se čovjek rađa u grijehu koji je naslijedio od Adamova pada, a taj nas grijeh razdvaja od Boga. Bez Božje spasonosne milosti po Kristovoj smrti na križu nikad ne bismo bili izliječeni od najveće bolesti: grijeha.

Umjesto da uče kako Isus iscjeljuje našu duhovnu bolest (vidi Izaiju 53:5), Kršćanska znanost vidi Isusovu službu kao vlastitu paradigmu za iscjeljivanje, jer vjeruje da pokazuje središnju ulogu iscjeljivanja u odnosu na spasenje. Pobornici Kršćanske znanosti mole se kako bi svakodnevno ostvarili više Božje stvarnosti i ljubavi, te kako bi iskusili i pomogli drugima da iskuse skladne, iscjeliteljske učinke takvog razumijevanja.

Za većinu pristaša Kršćanske znanosti, duhovno iscjeljenje je učinkovit prvi izbor te zbog toga ne pristaju na medicinsko liječenje nego se predaju snazi molitve. Vlasti su u nekim prigodama dovele u pitanje takav pristup, posebice u okolnostima kada se radilo o maloljetnicima kojima se uskraćivalo medicinsko liječenje. Međutim, u crkvi ne postoji određena politika u odnosu na zdravstvene odluke njezinih članova.

Kršćanska znanost nema postavljenih službenika. Umjesto toga, Biblija i knjiga Science and Health djeluju kao pastor i propovjednik. Biblijske lekcije proučavaju se svaki dan, a nedjeljom ih dva izabrana laika čitaju lokalnoj zajednici. Crkve Kršćanske znanosti također održavaju tjedne sastanke svjedočanstava, kada članovi zajednice pričaju o svojim iskustvima iscjeljenja i novog rođenja.

Od svih postojećih „kršćanskih“ kultova, „Kršćanska znanost” nosi najnetočniji naziv. Kršćanska znanost nije ni kršćanska niti je utemeljena na znanosti. Kršćanska znanost niječe sve osnovne istine onoga što čini neki sustav „kršćanskim“. Kršćanska se znanost zapravo protivi znanosti i upućuje na mističnu duhovnost New age-a kao stazu tjelesnog i duhovnog izlječenja. Kršćansku znanost valja prepoznati i odbaciti kao antikršćanski kult.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanska znanost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries