settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanska teologija?

Odgovor


Riječ „teologija" dolazi od dvije grčke riječi koje znače „Bog" i „riječ". U kombinaciji, riječ „teologija" znači proučavanje Boga. Kršćanska teologija je proučavanje onoga što Biblija uči i u što kršćani vjeruju. Mnogi vjernici kršćansku teologiju tretiraju kao nešto što dijeli, nešto što treba izbjegavati. Ustvari, kršćanska teologija bi trebala ujedinjavati! Božja Riječ uči istinu i mi moramo biti ujedinjeni iza te istine. Da, u kršćanskoj teologiji postoje neslaganja i rasprave. Da, imamo slobodu u neslaganju po nebitnim pitanjima kršćanske teologije. Istodobno postoji mnogo toga oko čega kršćani trebaju biti ujedinjeni. Kršćanska teologija utemeljena na biblijskoj osnovi omogućuje nam da bolje razumijemo Boga, spasenje i svoju misiju na ovom svijetu.

Nekima riječ „teolog" predstavlja slike revnih staraca kako kopaju po prašnjavim svescima drevnih tekstova u slabo osvijetljenim prostorijama, proučavajući ono što je potpuno nevezano za stvarni život. Ništa ne može biti dalje od istine. Druga Timoteju 3,16-17 nam govori da je cijelo Sveto pismo nadahnuto od Boga, doslovno Bogom udahnuto i da nam je neophodno jer nas čini cjelovitim u smislu da nam ništa ne nedostaje. Biti teolog znači biti onaj koji traži lice Božje da bi se susreo sa Stvoriteljem svemira i Njegovim Sinom, Isusom Kristom, i prihvatio ga kao Gospodara našeg života koji treba postati središte naših želja, sklonosti i znanja. Ta se intimnost širi u sve aspekte našeg života – oduševljava nas svojim blagoslovima, tješi nas u vremenu gubitka, jača nas u našim slabostima i podupire nas do kraja našeg života kada ćemo ga vidjeti licem u lice. Pismo je Božja priča i što više proučavamo Njegovu riječ, to ga bolje poznajemo.

Ispod su razne kategorije kršćanske teologije. Razumijevanje onoga što Biblija kaže o raznim područjima kršćanske teologije ključno je za duhovni rast i djelotvornost u kršćanskom životu.
Ispravna teologija/Paterologija – proučavanje Boga Oca.
Kristologija – proučavanje Osobe i djela Isusa Krista.
Pneumatologija – proučavanje Osobe i djela Duha Svetoga.
Bibliologija – proučavanje Božje Riječi.
Soteriologija – proučavanje spasenja po Isusu Kristu.
Kršćanska antropologija – proučavanje prirode čovječanstva.
Hamartiologija – proučavanje prirode i posljedica grijeha.
Angelologija – proučavanje anđela.
Kršćanska demonologija – proučavanje demona.
Ekleziologija – proučavanje prirode i poslanja crkve.
Eshatologija – proučavanje posljednjih vremena/posljednjih dana.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je kršćanska teologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries