settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu iskusiti radost u svome kršćanskom životu?

Odgovor


Razdoblja tuge i depresije mogu ući u život i najpredanijih kršćana. U Bibliji vidimo mnoge takve primjere. Job je poželio da se nikad nije rodio (Job 3:11). David se molio da ga Bog odvede na mjesto gdje se neće morati baviti sa stvarnošću (Psalam 55:6-8). Ilija, pošto je porazio 450 Baalovih proroka vatrom koju je zazvao s neba (1. Kraljevima 18:16-46), pobjegao je u pustinju i molio Boga da mu oduzme život (1. Kraljevima 19:3-5).

Kako možemo pobijediti ta razdoblja tuge? Možemo pogledati kako su ti isti ljudi pobijedili svoje napadaje depresije. Job je rekao da će nam Bog vratiti radost i pravednost ako se molimo i sjećamo svojih blagoslova (Job 33:26). David je napisao da nas proučavanje Božje riječi može obradovati (Psalam 19:8). David je također shvatio da treba slaviti Boga čak i usred očaja (Psalam 42:5). U Ilijinom slučaju, Bog ga je ostavio da se odmara neko vrijeme, a onda je poslao Elizeja da mu pomogne (1. Kraljevima 19:19-21). I nama su potrebni prijatelji s kojima možemo podijeliti svoju bol i tugu (Propovjednik 4:9-12). Možda je dobro podijeliti osjećaje s bratom ili sestrom. Možemo se iznenaditi kad otkrijemo da se on ili ona borila s nekim istim stvarima koje se nama događaju.

Što je najvažnije, sasvim je sigurno da razmišljanje o nama samima, našim problemima, našim povredama i posebice našim prošlostima nikad neće proizvesti pravu duhovnu radost. Radost se ne može naći u materijalizmu, ne nalazi se u psihoterapiji i sigurno se ne nalazi u opsesivnom razmišljanju o nama samima. Ona se nalazi u Kristu. Mi koji pripadamo Gospodinu se „ponosimo Kristom Isusom, a ne stavljamo svoga pouzdanja u tijelo” (Filipljanima 3:3). Znati Krista znači dobiti pravo poznavanje sebe i pravu duhovnu pronicljivost, zbog čega nam je nemoguće ponositi se sobom, svojom mudrošću, snagom, bogatstvom ili dobrotom, nego Kristom – u Njegovoj mudrosti i snazi, u Njegovom bogatstvu i dobroti i samo u Njegovoj osobi. Ostanemo li u Njemu, uronimo li u Njegovu riječ i nastojimo li bolje ga poznavati, naša će radost biti „potpuna“ (Ivan 15:1-11).

Na kraj, sjetite se da samo po Božjem Svetom Duhu možemo naći pravu radost (Psalam 51:11-12; Galaćanima 5:22; 1. Solunjanima 1:6). Ne možemo učiniti ništa bez Božje sile (2. Korinćanima 12:10, 13:4). Uistinu, što se više trudimo biti radosni svojim nastojanjima, postajemo sve jadniji. Odmorite se u Gospodinovim rukama (Matej 11:28-30) i nastojte tražiti Njegovo lice kroz molitvu i Sveto pismo. „A Bog, izvor nade, neka vam dadne potpunu radost i mir u vjeri da napredujete u nadi snagom Duha Svetoga ” (Rimljanima 15:13).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu iskusiti radost u svome kršćanskom životu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries