settings icon
share icon
Pitanje

Kako Biblija definira dobru kršćansku obitelj?

Odgovor


Dobra kršćanska obitelj je ona koja se slaže s biblijskim načelima i ona u kojoj svaki član razumije i ispunjava svoju ulogu koju mu je Bog dao. Obitelj nije institucija koju je projektirao čovjek. Bog je stvorio obitelj na dobrobit čovjeka, a čovjeku je dano upravljanje obitelji. Osnovna biblijska obiteljska jedinica sastoji se od jednog muškarca, jedne žene – supružnika – i njihovog potomstva ili usvojene djece. Proširena obitelj može uključivati rodbinu po krvi ili braku, poput baka i djedova, nećakinja, nećaka, rođaka, tetaka i ujaka. Jedno od primarnih načela obiteljske jedinice je da uključuje predanost koju je Bog odredio za članove doživotno. Muž i žena odgovorni su za njihovo držanje na okupu, bez obzira na trenutni stav kulture koja ih okružuje.

Naravno, prvi uvjet za članove kršćanske obitelji je da svi budu kršćani, koji imaju pravi odnos s Isusom Kristom kao svojim Gospodinom i Spasiteljem. Efežanima 5,22-33 pruža smjernice za muževe i žene u kršćanskoj obitelji. Od muža se traži da voli svoju ženu kao što je Krist volio crkvu, a žena treba poštivati svog muža i dragovoljno se podčiniti njegovu vodstvu u obitelji. Muževa vodeća uloga treba započeti s njegovim duhovnim odnosom s Bogom, a zatim protjecati kroz poučavanje njegove žene i djece biblijskim vrijednostima, vodeći obitelj do biblijske istine. Očeve se upućuje da odgajaju svoju djecu „stegom i opomenom Gospodinovom“ (Efežanima 6,4). Otac će također brinuti o svojoj obitelji. Ako to ne čini, „zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika“ (1. Timoteju 5,8). Dakle, čovjek koji se ne trudi opskrbiti svoju obitelj ne može se s pravom nazvati kršćaninom. To ne znači da supruga ne može pomoći u uzdržavanju obitelji – Izreke 31 pokazuju da pobožna žena to sigurno može činiti – ali briga za obitelj nije prvenstveno njezina odgovornost, već muževa.

Žena je dana muškarcu u svrhu da mu bude pomoćnica (Postanak 2,18-20) i da rađa djecu. Muž i žena u kršćanskom braku trebaju ostati vjerni jedno drugome cijeli život. Bog proglašava jednakost vrijednosti u tome što su muškarci i žene stvoreni na Božju sliku i stoga su jednako vrijedni u Njegovim očima. To međutim ne znači da muškarci i žene imaju iste uloge u životu. Općenito govoreći, žene su vještije u njegovanju i brizi za mlade, dok su muškarci bolje opremljeni za opskrbu i zaštitu obitelji. Dakle, jednaki su po statusu, ali svaki ima drugačiju ulogu u kršćanskom braku.

Kršćanski brak, koji je temelj kršćanske obitelji, slijedi biblijske upute o seksu. Biblija se protivi stavu mnogih kultura da su razvod, zajednički izvanbračni život i istospolni brakovi prihvatljivi u Božjim očima. Seksualnost izražena prema biblijskim standardima predivan je izraz ljubavi i predanosti. Izvan braka je grijeh.

Djeca imaju dvije primarne odgovornosti u kršćanskoj obitelji: slušati roditelje i poštovati ih (Efežanima 6,1-3). Slušati roditelje dužnost je djece do njihove punoljetnosti, ali poštovanje roditelja njihova je odgovornost za cijeli život. Bog obećava svoj blagoslov onima koji poštuju svoje roditelje.

U idealnom slučaju, kršćanska će obitelj imati sve članove predane Kristu i Njegovoj službi. Kad svi muž, žena i djeca ispunjavaju svoje uloge koje je odredio Bog, tada u domu vlada mir i sklad. No, ako pokušamo imati kršćansku obitelj bez Krista kao Glave ili bez pridržavanja biblijskih načela koja nam je Gospodin s ljubavlju dao, dom će patiti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako Biblija definira dobru kršćansku obitelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries