settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanska meditacija?

Odgovor


Psalam 19:15 kaže: „Moje ti riječi omiljele i razmišljanje (na engl. meditacija) srca moga pred licem tvojim, Jahve, hridi moja, otkupitelju moj!”. Dakle, što je to kršćanska meditacija i kako bi kršćanima valjalo meditirati? Nažalost, riječ „meditacija“ može imati konotacije nečega mističnog. Za neke je meditacija pražnjenje uma dok sjediš u čudnom položaju. Za druge je meditacija druženje s duhovnim svijetom oko nas. Takvi koncepti nipošto ne opisuju kršćansku meditaciju.

Kršćanska meditacija nema nikakve veze s praksama u čijoj osnovi se nalazi istočnjačka mistika. Takve prakse uključuju lectio divina, transcendentalnu meditaciju i mnoge oblike onoga što se naziva kontemplativnom molitvom. One u svojoj srži imaju opasnu pretpostavku da moramo „čuti Božji glas“, ne kroz Njegovu Riječ, nego osobnom objavom kroz meditaciju. Neke su crkve pune ljudi koji misle da čuju „riječi od Gospoda“, iako pritom često proturječe jedni drugima te tako uzrokuju beskrajne podjele unutar Kristova tijela. Kršćani ne smiju napustiti Sveto pismo koje je „od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi” (2. Timoteju 3:16-17). Ukoliko je Biblija dostatna da nas temeljito opremi za svako dobro djelo, kako možemo pomisliti da nam treba mistično iskustvo umjesto nje ili kao dodatak njoj?

Kršćani trebaju meditirati isključivo nad Božjom riječju i onome što otkriva o Njemu. David je to uvidio i opisuje čovjeka koji je „blagoslovljen“ kao onaj koji „uživa u Zakonu Jahvinu, o Zakonu Njegovu misli dan i noć” (Psalam 1:2). Prava kršćanska meditacija, odnosno razmišljanje, aktivan je misaoni proces kojim se predajemo proučavanju Božje riječi, moleći se nad njom i moleći Boga da nam po Duhu da razumijevanje, Duhu koji će nas uvesti u „svu istinu” (Ivan 16:13). Zatim stavljamo ovu istinu u praksu, predajući se Svetome pismu kao pravilu za život i praksu dok obavljamo svakodnevne aktivnosti. To uzrokuje duhovni rast i sazrijevanje u Božjim stvarima dok nas poučava Njegov Sveti Duh.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanska meditacija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries