settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanska demonologija?

Odgovor


Demonologija je proučavanje demona. Kršćanska demonologija je proučavanje onoga što Biblija uči o demonima. Usko je vezana uz angelologiju, a kršćanska demonologija nas uči o demonima, o tome što su demoni i kako nas napadaju. Sotona i njegovi demoni su pali anđeli, stvarna i osobna bića koja ratuju protiv Boga, svetih anđela i čovječanstva. Kršćanska demonologija nam pomaže da budemo svjesnni Sotone, njegovih podanika i njihovih zlih nauma. Evo nekoliko važnih pitanja s kojima se bavi kršćanska demonologija:

Što kaže Biblija o demonima? Biblija naznačuje da su demoni pali anđeli – anđeli koji su se zajedno sa Sotonom pobunili protiv Boga. Sotona i njegovi demoni sada žele obmanuti i uništiti sve one koji slijede i štuju Boga.

Kako, zašto i kada je Sotona pao s neba? Sotona je pao s neba zbog grijeha oholosti, što je dovelo do njegove pobune protiv Boga. Vrijeme njegova pada nije naznačeno u Svetom pismu. Možda se dogodilo izvan vremena kakvo nam je poznato, odnosno prije stvaranja vremena i prostora.

Zašto je Bog dozvolio da neki anđeli sagriješe? Anđeli koji su pali i postali demonima imali su slobodu da donesu odluku – Bog nije prisilio niti ohrabrio ni jednoga anđela da sagriješi. Sagriješili su vlastitom slobodnom voljom i stoga su vrijedni Božjega vječnoga gnjeva.

Mogu li kršćani biti opsjednuti demonom? Čvrsto vjerujemo da kršćani ne mogu biti opsjednuti demonom. Vjerujemo da postoji razlika kada nekoga opsjedne demon i kada nekoga demoni ugnjetavaju ili na nekoga utječu.

Jesu li demonski duhovi aktivni u današnjem svijetu? Kada uzmemo u obzir činjenicu da Sotona „obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere“ (1. Petrova 5:8), te budući da znamo da on nije sveprisutan, logično je pretpostaviti da šalje svoje demone da rade njegova djela u ovome svijetu.

Tko su ili što su bili Nefili? Nefili („oni koji su pali, divovi“) bili su izdanci spolnoga odnosa između sinova Božjih i ljudskih kćeri, a spominju se u Postanku 6:1-4. Puno se raspravlja o tome tko su bili ti „sinovi Božji“.

Mnogi vjeruju da su Sotona i njegovi demoni tek personifikacije zla. Kršćanska demonologija nam pomaže da razumijemo narav našeg duhovnog neprijatelja. Uči nas kako mu se oduprijeti i nadvladati đavla i njegova iskušenja. Slava Bogu za pobjedu nad tamom kroz našega Gospodina Isusa Krista! Premda kršćani ne bi trebali biti fiksirani na demonologiju, jasno razumijevanje demonologije umirit će naše strahove, držat će nas na oprezu i podsjećati nas da budemo blizu našem Gospodinu Isusu Kristu. Imamo Svetoga Duha koji živi u našim srcima, a „veći (je) onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu“ (1. Ivanova 4:4).

Ključni odlomak iz Svetoga pisma koji je vezan uz kršćansku demonologiju jest 2. Korinćanima 11:14-15: „Nije ni čudo, jer se sâm sotona pretvara u anđela svjetla. Prema tome, nije ništa osobito ako se i njegove sluge pretvaraju kao da su sluge pravednosti. Svršetak će im biti prema djelima njihovim.“
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanska demonologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries