Kršćanska arheologija – zašto je važna?Pitanje: Kršćanska arheologija – zašto je važna?

Odgovor:
Riječ arheologija dolazi od dvije grčke riječi—arhae što znači „drevan,“ i logos što znači „znanje“; dakle, arheologija je „znanje ili proučavanje onoga što je drevnog.“ Arheolog je puno više od pojedinca nalik na Indiana Jonesa, koji trči po svijetu u potrazi za drevnim artefaktima da ih stavi u muzej. Arheologija je znanost koja proučava drevne kulture tako što obnavlja i dokumentira materijale iz prošlosti. Kršćanska arheologija je znanost proučavanja drevnih kultura koje su imale utjecaj na kršćanstvo i židovstvo, kao i na same židovske i kršćanske kulture. Kršćanski arheolozi ne pokušavaju samo doći do novih otkrića o prošlosti, nego pokušavaju potvrditi ono što već znaju o prošlosti i poboljšati naše razumijevanje običaja biblijskih ljudi.

Biblijski tekst i drugi zapisi najvažniji su oblici informacije koje imamo o povijesti drevnih biblijskih naroda. Međutim, ti zapisi sami po sebi imaju puno neodgovorenih pitanja. Upravo tu na scenu dolaze kršćanski arheolozi. Oni mogu popuniti tu djelomičnu sliku koju nam biblijski zapisi pružaju. Iskopine drevnih smetlišta i napuštenih gradova pružile su nam tragove o prošlosti. Cilj kršćanske arheologije je da potvrdi ključne istine Staroga i Novoga zavjeta kroz fizičke artefakte drevnih naroda.

Kršćanska arheologija nije postala znanstvena disciplina sve do 19-tog stoljeća. Temelje kršćanske arheologije položili su ljudi poput Johanna Jahna, Edwarda Robinsona, te Sir Flindersa Petrieja. William F. Albright postao je dominantna ličnost 20-tog stoljeća. Upravo je Albright uspio uvući kršćansku arheologiju u suvremene rasprave o izvorima i vjerodostojnosti biblijskih zapisa. Albright i njegovi studenti su pružili velik dio fizičkih dokaza za povijesne događaje opisane u Bibliji. Međutim, danas se čini da postoji jednak broj arheologa koji žele pobiti Bibliju i onih koji žele dokazati kako je ona točna.

Ne moramo ići daleko kako bismo naišli na nove napade na kršćanstvo od strane sekularnog svijeta. Primjer takvih pokušaja su emisije na Discovery Channelu, kao što je dokumentarna drama „The Da Vinci Code“. Druge emisije bavile su se pitanjem povijesnosti Isusa Krista. Jedna emisija, koju je vodio James Cameron, tvrdila je kako su pronađeni Isusov grob i njegov posmrtni kovčeg. Iz toga „otkrića“ izveli su zaključak kako Isus nije uskrsnuo iz mrtvih. Međutim, u istoj emisiji nisu spomenuli kako je taj kovčeg pronađen godinama ranije i da je dokazano kako to nije Kristov posmrtni kovčeg. Do te spoznaje marljivim trudom došli su upravo kršćanski arheolozi.

Upravo nam arheološki dokazi pružaju najbolje moguće fizičke informacije o životu i vremenu drevnih ljudi. Kada se na iskopine drevnih gradova primijeni pravilna znanstvena metoda, informacije koje dobivamo pružaju nam bolje razumijevanje drevnih naroda i njihovih kultura, kao i dokaze koji potvrđuju biblijski tekst. Sustavne bilješke tih pronalazaka, koje se dijele sa stručnjacima diljem svijeta, mogu nam pružiti najpotpunije informacije o životima onih koji su živjeli u biblijskim vremenima. Kršćanska arheologija je samo jedan od alata koje znanstvenici koriste kako bi prikazali kompletniju obranu biblijskog zapisa i evanđelja Isusa Krista. Često kada govorimo o svojoj vjeri, nevjernici nas pitaju kako znamo da je Biblija istinita. Jedan od odgovora koje možemo dati jest taj da su kršćanski arheolozi potvrdili mnoge biblijske činjenice.

English
Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Kršćanska arheologija – zašto je važna?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga