settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanska antropologija?

Odgovor


Antropologija je proučavanje čovječanstva. Kršćanska antropologija je proučavanje čovječanstva iz kršćanske/biblijske perspektive. Prvenstveno je usmjerena na prirodu čovječanstva – na to kako se nematerijalni i materijalni aspekti čovjeka međusobno dovode u vezu. Evo nekih uobičajenih pitanja u kršćanskoj antropologiji:

Što znači da je čovjek stvoren na sliku i lik Božji (Postanak 1,26-27)? Slika Božja odnosi se na nematerijalni dio čovjeka. To je ono što čovjeka razdvaja od životinjskog svijeta, odgovara mu za „dominaciju" koju mu je Bog namijenio (Postanak 1,28) i omogućava mu da komunicira sa svojim Stvoriteljem. Radi se o mentalnoj, moralnoj i društvenoj sličnosti.

Imamo li tri dijela ili dva dijela? Jesmo li tijelo, duša i duh – ili – tijelo, duša-duh? Ljudska bića su stvorena za odnos s Bogom, i kao takva, Bog nas je stvorio s materijalnim i nematerijalnim aspektima. Materijalni su aspekti očito oni koji su opipljivi i postoje samo dok je osoba živa. Nematerijalni su aspekti oni koji su neopipljivi: duša, duh, intelekt, volja, savjest itd. Te karakteristike postoje i izvan fizičkog životnog vijeka pojedinca.

Koja je razlika između duše i duha? Važno je razumjeti da se oboje odnosi na nematerijalni dio čovjeka, ali samo se „duh" odnosi na čovjekov hod s Bogom. „Duša" se odnosi na čovjekov hod u svijetu, kako materijalni tako i nematerijalni.

Koje je porijeklo različitih rasa? Biblija nam izričito ne daje porijeklo različitih „rasa" ili boja kože čovječanstva. Zapravo postoji samo jedna rasa – ljudska rasa. Unutar ljudske rase postoji velika raznolikost u boji kože i drugim fizičkim karakteristikama.

Kršćanska antropologija bavi se time tko smo i kako se odnosimo prema Bogu. Jesu li ljudi sami po sebi dobri ili su sami po sebi grješni presudno je u određivanju kako se naš odnos s Bogom može obnoviti. Hoće li se ljudske duše nastaviti nakon smrti u velikoj mjeri određuje naš pogled na našu svrhu u ovom svijetu. Kršćanska antropologija nam pomaže da razumijemo sebe iz Božje perspektive. Kad prodremo u ovu temu, dobivamo jasnije razumijevanje naše pale prirode, a to vodi ka osjećaju divljenja ljubavi Spasitelja koji je vidio naše bespomoćno stanje i otišao na križ da nas otkupi. Kad prihvatimo tu žrtvu i primimo ju kao svoju, Bog preobražava našu prirodu i stvara u nama potpuno novu osobu (2. Korinćanima 5,17). Ta se nova osoba može odnositi prema Njemu onako kako bismo trebali, kao Njegova ljubljena djeca.

Ključni stih na temu kršćanske antropologije je Psalam 139,14: „Hvalit ću te što sam strahovito čudesno sazdan; čudesna su djela tvoja i duša moja dobro to zna."

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je kršćanska antropologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries