settings icon
share icon
Pitanje

Što trebam tražiti kod djevojke kršćanke?

Odgovor


Vrste veza kakve se danas viđaju ne spominju se u Bibliji. Umjesto toga, Biblija govori o načelima za brak. Današnji izlasci način su na koji muškarci i žene mogu jedni druge procijeniti kao potencijalne supružnike. To znači da bi kršćanka kao djevojka prije svega trebala biti potencijalni bračni partner. Kršćanin bi trebao tražiti ženu s kojom će provesti život, a ne samo nekoga s kim će se zabavljati. Ako muškarac nije spreman za ženidbu, ne bi trebao tražiti kršćanku za djevojku.

Dok muškarac traži djevojku, najvažnija osobina koju ona mora posjedovati (kao njegova potencijalna buduća supruga i osoba koja će imati velik utjecaj u njegovom životu) je spasenje u Gospodinu Isusu Kristu i život kojeg živi u poslušnosti Njemu. U 2. Korinćanima 6,14 Pavao nam govori da ne budemo „neprimjereno ujarmljeni“ s nevjernicima. Ako žena nema vjeru u Isusa Krista, bezumno bi bilo da ju kršćanin razmatra za djevojku i/ili suprugu.

S time na umu, samo zato što je žena kršćanka, ne mora nužno savršeno odgovarati bilo kojem kršćaninu. Važno je uzeti u obzir i druge aspekte „primjerenog jarma“. Na primjer, slični duhovni ciljevi, doktrinarna uvjerenja i pogled na život izuzetno su važna pitanja. Uz to, pametno je razmisliti i o praktičnijim stvarima poput razine energije, zajedničkih interesa i očekivanja o obitelji i načinu života. Mnogi muškarci ožene žene samo na temelju emocionalne ili fizičke privlačnosti, a to može dovesti do katastrofe.

Biblija pruža neke smjernice o tipu karaktera kojeg muškarac treba tražiti u kršćanki kao djevojci. Kršćanka će pokazati duh pokornosti Gospodinu. Apostol Pavao govori ženama da se podrede svojim muževima kao Gospodinu (Efežanima 5,22-24). Ako nije u stanju pokoravati se Gospodinu, vjerojatno neće shvatiti vrijednost pokoravanja mužu kad dođe vrijeme. Važno je zapamtiti da je karakter podložnosti duhovna kvaliteta, a ne osobina ličnosti. Simpatična ličnost ne mora nužno odgovarati pokornom duhu, kao što ni energična ili snažna volja ne mora odgovarati voljnom duhu. Žena će biti pokorna u mjeri u kojoj je pod utjecajem Božjeg Duha, a na nju će utjecati Njegov Duh na način da ga voli i provodi vrijeme u Njegovoj Riječi.

Kršćanka bi trebala biti od koristi i blagoslivljati svog muža. Biti mu pomoćnica prema najranijem biblijskom presedanu stvorenom za Adama i Evu. Trebala bi biti prikladna pomoćnica za njegovu misiju i poziv. Ako je, na primjer, pozvan da bude pastor ili misionar, trebao bi potražiti kršćanku koja osjeća isti poziv. Ako osjeća snažnu želju za velikom obitelji, trebao bi naći ženu koja osjeća isto. Ali najviše od svega, prema pozivu koji je upućen svima nama da budemo Kristovi ambasadori (2. Korinćanima 5,20), muškarac bi trebao odabrati ženu koja će mu u tom pogledu pomoći, a ne ometati ga. Trebala bi pokazati predanost molitvi (1. Solunjanima 5,16), ohrabrenju (1. Solunjanima 5,11), služenju drugima (Hebrejima 6,10) i mudrosti koja proizlazi iz poznavanja Božje Riječi (Kološanima 3,16). Takva će žena uistinu biti korisna kršćaninu.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što trebam tražiti kod djevojke kršćanke?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries