settings icon
share icon
Pitanje

Daje li Bog i danas ljudima vizije? Trebaju li vjernici očekivati da će vizije biti dio njihova kršćanskog iskustva?

Odgovor


Može li Bog i danas ljudima davati vizije? Može! Daje li Bog i danas ljudima vizije? Možda. Trebamo li očekivati da će vizije biti naše svakidašnje iskustvo? Ne. Kao što piše u Bibliji, Bog je ljudima puno puta govorio kroz vizije. Nekoliko primjera su Josip, Jakovljev sin, Josip, Marijin muž, Salomon, Izaija, Ezekiel, Daniel, Petar, Pavao i mnogi drugi. Prorok Joel prorokovao je o izlijevanju vizija, a to je potvrdio apostol Petar u Djelima 2. Pazite: razlika između vizije i snoviđenja je u tome što čovjek prima viziju dok je »budna« dok snoviđenje dobiva dok »spava«.

U mnogim dijelovima svijeta, čini se da Bog učestalo koristi vizije i snoviđenja. U područjima u kojima se evanđelje veoma malo ili nimalo ne naviješta, Bog svoju poruku ljudima donosi izravno. To je posve u skladu s biblijskim primjerima u kojima je Bog često koristio vizije kako bi ljudima objavio svoju istinu u ranim danima kršćanstva (vidi Djela apostolska). Ukoliko Bog želi saopćiti svoju poruku nekoj osobi, on može upotrijebiti koje god sredstvo smatra potrebnim – misionara, anđela, viziju, snoviđenje itd. Naravno, Bog isto tako može dati vizije u područjima na kojima je poruka evanđelja već dostupna. Ne postoje ograničenja onomu što Bog može učiniti.

U isto vrijeme, moramo biti jako pažljivi po pitanju vizija i tumačenja vizija. Uvijek moramo imati na umu da je Biblija dovršena i da sadrži sve što trebamo znati. Najvažnija istina je da kada bi Bog nekome dao viziju, onda bi se ona slagala s onime što je već objavio u svojoj Riječi. Vizije nikada ne smiju imati jednak ili veći autoritet od Božje riječi. Božja riječ je naš konačni autoritet za kršćansku vjeru i praksu. Ukoliko vjerujete da ste imali viziju, i smatrate da vam ju je Bog dao, onda u duhu molitve istražite Božju riječ kako biste bili sigurni da se vaša vizija slaže sa Svetim pismom. Ako se slaže, onda u molitvi razmotrite što Bog želi da učinite na osnovu te vizije (Jakovljeva 1,5). Bog osobi ne bi dao viziju, da bi mu uskratio značenje te vizije. U Svetom pismu, kada god je osoba zamolila Boga da joj pojasni značenje vizije, Bog bi to učinio (vidi Daniel 8,15-17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Daje li Bog i danas ljudima vizije? Trebaju li vjernici očekivati da će vizije biti dio njihova kršćanskog iskustva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries