settings icon
share icon
Pitanje

Trebaju li kršćani slaviti rođendane?

Odgovor


Ne postoji zabrana u Bibliji da kršćanin slavi rođendane, niti postoji išta što ukazuje na to da smo ih dužni slaviti. Biblijski govoreći, kršćansko slavlje rođendana nije problem. Biblija spominje dvije osobe kako slave rođendane: egipatskog faraona u Josipovo vrijeme (Postanak 40,20) i kralja Heroda u Isusovo vrijeme (Matej 14,6; Marko 6,21). Neki ističu ove reference kao dokaz da je slavljenje rođendana pogrešno; budući da su obojica bili nevjernici, njihove rođendanske proslave smatraju se nekim oblikom poganskog rituala. Međutim, taj se zaključak ne izvlači olako ni iz jednog stiha. Biblija uopće ne nagovještava da je bilo pogrešno da faraon ili Herod slave svoj rođendan. Niti Biblija igdje obeshrabruje kršćanina zato što slavi rođendan.

U svojoj poslanici Rimljanima, Pavao se bavi pitanjem koji bi dan trebao biti dan bogoslužja, ali možda bismo ovo mogli primijeniti i na kršćanske rođendanske proslave: „Jedan razlikuje dan od dana, a drugi smatra svaki dan jednakim. Samo neka je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. Onaj tko pridaje važnost danu, čini to Gospodinu…“ (Rimljanima 14,5-6). Ako kršćanin slavi rođendan kao poseban dan, to je u redu; ako vjernik ne slavi rođendane, i to je u redu. Neka svatko bude „potpuno uvjeren u svoje mišljenje“.

Od veće je važnosti od toga slavi li kršćanin rođendane ili ne, kako slavi Gospodina u svim aktivnostima (1. Korinćanima 10,31). Ako je kršćanin domaćin rođendanske zabave, zabava bi trebala slaviti Gospodina; grešno ponašanje ne bi smjelo biti dio rođendanske proslave. Ako kršćanin preskače rođendane, trebao bi svoje vrijeme ispuniti onime što slavi Gospodina.

Bez obzira slavi li kršćanin rođendan ili ne, trebao bi težiti čistoj savjesti i ljubavi prema braći i sestrama u Kristu. Oni koji slave rođendane ne bi trebali prezirati one koji ne slave, a oni koji ne slave rođendane ne bi trebali gledati s visoka na one koji slave. Kao i po drugim pitanjima koja nisu posebno obrađena u Bibliji, imamo slobodu slaviti ili ne slaviti rođendane, prema osobnim preferencijama.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Trebaju li kršćani slaviti rođendane?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries