settings icon
share icon
Pitanje

Kako kršćanin treba gledati na politiku?

Odgovor


Ako išta može izazvati spontanu raspravu, ako ne i izravnu svađu, onda je to diskusija koja uključuje politiku — čak i među kršćanima. Kao Kristovi sljedbenici, kakav treba biti naš stav i naša uključenost u politiku? Rečeno je da „vjera i politika ne idu zajedno“. No, je li to doista istina? Možemo li imati političke stavove izvan konteksta naše kršćanske vjere? Odgovor glasi: Ne, ne možemo. Biblija nam daje dvije istine u vezi našeg stajališta prema politici i vlastima.

Prva istina jest ta da Božja volja prožima i zamjenjuje svaki aspekt života. Božja je volja ta koja ima prednost nad svime i svima (Matej 6,33). Božji plan i svrha su fiksni, a Njegova se volja ne može prekršiti. Ono što je nakanio, ostvarit će i nijedna vlast ne može promijeniti Njegovu volju (Daniel 4,34-35). Ustvari, Bog je taj koji „miče kraljeve i postavlja kraljeve“ (Daniel 2,21), jer „Svevišnji vlada nad kraljevstvom ljudskim i daje ga komu on hoće“ (Daniel 4,17). Jasno razumijevanje ove istine nam pomaže da vidimo da je politika samo metoda koju Bog koristi da ostvari svoju volju. Iako zli ljudi zlorabe svoju političku moć i koriste ju za zlo, Bog ju koristi za dobro, čineći „da onima koji ljube Boga sve proizlazi na dobro, onima koji su po njegovoj odluci pozvani“ (Rimljanima 8,28 VB).

Drugo, moramo shvatiti činjenicu da nas naše vlasti ne mogu spasiti! To može samo Bog. Nigdje u Novom zavjetu ne čitamo da Isus ili bilo koji od apostola troše svoje vrijeme ili energiju učeći vjernike kako reformirati poganski svijet od idolopokloničke, nemoralne i iskrivljene prakse putem vlasti. Apostoli nikada nisu pozivali vjernike da pokažu građanski neposluh u znak prosvjeda protiv nepravednih zakona ili brutalnih provedbi Rimskog Carstva. Umjesto toga, apostoli su kršćanima iz prvog stoljeća, kao i nama danas, naredili da navješćujemo evanđelje i živimo na način koji jasno dokazuje da evanđelje ima moć transformirati živote.

Nema sumnje da je naša odgovornost prema vlastima poštivati zakone i biti dobri građani (Rimljanima 13,1-2). Bog uspostavlja sve vlasti, i to čini u našu korist, da „pohvali one koji dobro čine“ (1. Petrova 2,13-15). Pavao nam u Rimljanima 13,1-8 govori da vlasti imaju odgovornost vladati nad nama s autoritetom — u nadi za naše dobro — prikupljati poreze i održavati mir. Tamo gdje imamo pravo glasa i možemo izabrati naše vođe, to pravo trebamo koristiti glasajući za one čiji su stavovi najbliži našima.

Jedna od Sotonine najveće obmane jest ta da za društveni moral i pobožan život možemo staviti svoju nadu u političare i državne službenike. Nada naroda za promjenom ne može se naći ni u jednoj vladajućoj klasi neke zemlje. Crkva griješi ako misli da je posao političara braniti, unaprjeđivati i štititi biblijske istine i kršćanske vrijednosti.

Jedinstvena, Bogom dana svrha Crkve ne leži u političkom aktivizmu. Nigdje u Bibliji nemamo uputu da trošimo svoju energiju, svoje vrijeme ili svoj novac na ono što se tiče države. Naša misija ne leži u promjeni naroda kroz političke reforme, već u promjeni srca kroz Božju Riječ. Kada vjernici misle da rast i Kristov utjecaj mogu nekako biti u savezu s vladinom politikom, iskrivljuju crkvenu misiju. Naše kršćanske ovlasti su širenje Kristovog evanđelja i propovijedanje protiv grijeha našeg vremena. Tek kad Krist promijeni srca pojedinaca u društvu, društvo će početi odražavati tu promjenu.

Vjernici su kroz povijest živjeli, pa čak i napredovali, pod antagonističkim, represivnim, poganskim vlastima. To je osobito vrijedilo za vjernike iz prvog stoljeća koji su pod nemilosrdnim političkim režimima održali svoju vjeru unatoč ogromnom društvenom pritisku. Razumjeli su da su oni, a ne njihove vlasti, ti koji su svjetlo svijeta i sol zemlje. Prianjali su uz Pavlovo učenje da trebaju slušati svoje autoritativne vlasti, čak ih i poštivati, uvažavati i moliti za njih (Rimljanima 13,1-8). Što je još važnije, razumjeli su da njihova nada, kao vjernika, počiva na zaštiti koju samo Bog pruža. Isto vrijedi i za nas danas. Kada slijedimo biblijski nauk, postajemo svijetlo svijeta kao što nam je Bog to i namijenio (Matej 5,16).

Politički subjekti nisu spasitelji svijeta. Spasenje za cijelo čovječanstvo očitovalo se u Isusu Kristu. Bog je znao da naš svijet treba spasenje mnogo prije nego što je ikoja državna vlast uspostavljena. Pokazao je svijetu da se otkupljenje ne može postići snagom čovjeka, njegovom ekonomskom snagom, njegovom vojnom moći ili politikom. Mir uma, zadovoljstvo, nada i radost — i spasenje čovječanstva — postiže se samo kroz Njegovo djelo vjere, ljubavi i milosti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako kršćanin treba gledati na politiku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries