settings icon
share icon
Pitanje

Treba li kršćanin uzeti osiguranje?

Odgovor


Kršćani se često bore s pitanjem trebaju li uzeti osiguranje i predstavlja li takvo nešto nedostatak vjere. To je zdrava borba i vjernici trebaju istražiti Pisma kako bi pronašli odgovor koji mogu biblijski obraniti.

Kao prvo, složimo se oko toga da se osiguranje ne spominje u Bibliji. Ako se nešto izrijekom ne spominje u Božjoj riječi, onda moramo zaključak donijeti na temelju načela i učenja cijeloga svjedočanstva Svetoga pisma. Poslije otkrivanja svih primjenjivih svetopisamskih načela, različiti vjernici mogu doći do različitih osobnih uvjerenja. Poslanica Rimljanima, poglavlje 14, kaže da u takvim situacijama trebamo poštivati tuđa uvjerenja. U tom istom poglavlju, vjernici su odgovorni odlučiti za sebe (Rimljanima 14:5). Riječi teksta ukazuju na to da trebamo napraviti temeljito proučavanje Riječi Božje a onda stvoriti pobožna osobna uvjerenja. Posljednji stih toga poglavlja kaže da sve što odlučimo mora biti čin vjere.

Evo nekoliko biblijskih načela koja nas mogu voditi. Valja nam se pokoravati autoritetu nad nama. Prema tome, ako zakon traži da imamo osiguranje, kao u slučaju automobilske odgovornosti, moramo mu se pokoriti. Trebamo se brinuti za svoje obitelji. Prema tome, trebamo unaprijed planirati buduću korist naših obitelji. To bi također uključilo pripremanje za neželjenu i nepredvidivu smrt roditelja. Životno osiguranje može se vidjeti kao nedostatak vjere, kao ljubav prema novcu, kao razborito planiranje ili možda kao mudro upravljanje imovinom. Uvjeti i uvjerenja svake osobe u ovim se područjima mogu razlikovati. Bog svakako zagovara planiranje unaprijed. Priča o Josipu i njegovu mudrom planiranju spasila je ne samo egipatski narod nego i izraelski narod te Kristovu lozu (Postanak 41).

U konačnici se radi o tome da moramo proučavati Božju riječ i zazivati Njega, moliti da nam kaže što trebamo činiti u ovom i u svim područjima života. Hebrejima 11:6 kaže da Mu je bez vjere nemoguće ugoditi. To je pravo pitanje: „Hoće li ovo biti ugodno mome Ocu na nebu?“ Drugi stih koji je dobro uzeti u obzir je Jakovljeva poslanica 4:17, gdje je jasno da ako imamo šansu činiti dobro, to trebamo i činiti ili ćemo sagriješiti. Još jedan stih koji se bavi ovim pitanjem je Prva Timoteju 5:8, koji veli da ako želimo služiti drugima, trebamo započeti s vlastitim obiteljima. Osiguranje može biti dobar i ispravan način da nam pomogne u postizanju tih ciljeva.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li kršćanin uzeti osiguranje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries