settings icon
share icon
Pitanje

Treba li kršćanin posjedovati oružje?

Odgovor


Zbog rastuće razine nasilja u našem svijetu i veličanja mira u Svetom pismu, postoji mnogo rasprava među kršćanima o tome je li prikladno da kršćanin posjeduje oružje. Međutim, sveobuhvatan pogled na Bibliju nudi uvid u povijesne običaje koji utječu na ovo pitanje danas.

Imamo primjer apostola, koji su posjedovali oružje. One noći kada je Isus bio izdan, tražio je svoje sljedbenike da donesu mačeve. Imali su dva, za koje je Isus izjavio da je dovoljno (Luka 22,37-39). Kad je Isus bio uhićen, Petar je odrezao uho jednom od slugu velikog svećenika (Ivan 18,10). Isus je istog trena izliječio čovjeka (Luka 22,51) i zapovjedio Petru da odloži svoje oružje (Ivan 18,11). Petrovo posjedovanje mača nije osuđeno, samo njegova posebna uporaba mača.

Drugom prilikom vojnici su došli da ih krsti Ivan Krstitelj. Kad su ga upitali što učiniti da bi živjeli za Boga, Ivan im je rekao: „Nemojte nikome činiti nasilje niti ikoga lažno optuživati; i budite zadovoljni svojom plaćom“ (Luka 3,14). Ivan im nije rekao da odlože oružje.

A tu je i David, koji je hvalio Boga „koji mi ruke uči ratu i prste moje vojevanju“ (Psalam 144,1). Stari zavjet sadrži mnoge druge primjere pobožnih ljudi koji su posjedovali i koristili oružje, obično u kontekstu ratovanja.

Biblija nigdje ne zabranjuje kršćaninu posjedovanje oružja, ali nudi neka načela koja treba razmotriti. Prvo, kršćani su pozvani biti mirotvorci (Matej 5,9). Kršćanin koji razmišlja o kupnji oružja trebao bi uz molitvu razmisliti hoće li to pomoći u uspostavljanju mira.

Drugo, kršćanin bi trebao posjedovati oružje samo u svrhu kojom bi slavio Boga (1. Korinćanima 10,23). Korištenje oružja za lov, vojnu ili policijsku dužnost ili samoobranu može častiti Boga. Ipak, osoba bi trebala razmisliti o svojim motivima za posjedovanje određenog oružja.

Treće, kršćanin se treba pridržavati lokalnih zakona, uključujući zakone o oružju. Rimljanima 13 jasno kaže da su vladajući autoriteti od Boga i da ih se treba slušati. Nadalje, trebamo se moliti u ime vladajućih vođa koji nadziru naše zajednice i naciju (1. Timoteju 2,1-2).

U konačnici, nema ništa grešno u posjedovanju pištolja ili drugog oružja. Oružje može biti korisno, pa čak i potrebno u nekim kontekstima; u isto vrijeme, kršćani bi trebali pažljivo razmotriti svoje motive i svrhu posjedovanja oružja, te bi se trebali pridržavati lokalnih propisa.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li kršćanin posjedovati oružje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries