settings icon
share icon
Pitanje

Kako kršćanin treba gledati na očuvanje okoliša?

Odgovor


Postoji razlika između biblijskog pogleda na okoliš i političkog pokreta poznatog kao „zaštita okoliša“. Razumijevanje ove razlike oblikovat će kršćanski pogled na očuvanje okoliša. Biblija je jasna da je Bog dao čovjeku zemlju i sve na njoj da upravlja i sebi podloži. „I Bog ih blagoslovi, i reče im Bog: 'Plodite se i množite i napunite zemlju, i sebi je podložite! I budite gospodari ribama morskim i pticama nebeskim i svemu živomu što gmiže po zemlji!'“ (Postanak 1,28 VB). Budući da su stvoreni na Njegovu sliku, Bog je dao muškarcima i ženama povlašteno mjesto među svim bićima i zapovjedio im da upravljaju zemljom (Postanak 1,26-28; Psalam 8,6-8). Upravljanje podrazumijeva njegovanje, a ne zloupotrebljavanje. Trebamo inteligentno upravljati resursima koje nam je Bog dao, uz marljivu brigu da ih očuvamo i zaštitimo. To se vidi u Starom zavjetu kada Bog zapovijeda da se polja i vinograd i siju i žanju šest godina, a zatim sedme godine zemlja pusti da počiva kako bi se obnovile hranjive tvari, ujedno oporavila zemlja i osigurala daljnja providnost za Njegov narod u budućnosti (Izlazak 23,10-11; Levitski zakonik 25,1-7).

Pored naše uloge skrbnika, trebamo cijeniti funkcionalnost i ljepotu okoliša. U Njegovoj nevjerojatnoj milosti i snazi, Bog je na ovaj planet postavio sve što trebamo za ishranu, odijevanje i udomljavanje milijardi ljudi koji žive još od Edenskog vrta. Svi resursi koje nam je providio za naše potrebe su obnovljivi, i nastavlja nam pružati sunce i kišu koji su potrebni za održavanje i obnavljanje tih resursa. I kao da to nije dovoljno, također je uredio planet u slavnim bojama i scenskoj ljepoti kako bi apelirao naš estetski smisao i čudesno oduševio naše duše. Postoji bezbroj sorti cvijeća, egzotičnih ptica i ostalih lijepih manifestacija Njegove milosti prema nama.

Istovremeno, zemlja koju nastanjujemo nije trajni planet, niti je ikad tome bila namijenjena. Pokret za zaštitu okoliša obuzet je nastojanjem da se planet očuva zauvijek, a mi znamo da to nije Božji plan. U 2. Petrovoj 3,10, Bog nam govori da će na kraju vremena zemlja i sve što je stvorio biti uništeno: „No kao tat u noći doći će dan Gospodnji, u koji će nebesa s praskom proći i počela se — spaljena — raspasti, a zemlja i djela na njoj izgorjeti“ (VB). U svom sadašnjem obliku, sa čitavim svemirom, fizička, prirodna zemlja će se istrošiti i Bog će stvoriti „nova nebesa i zemlju“ (2. Petrova 3,13; Otkrivenje 21,1).

Dakle, vidimo da umjesto nastojanja da se zemlja u narednih tisuća ili čak milijune godina očuva, trebamo biti njezini dobri upravitelji dok god traje, što će biti toliko dugo koliko posluži Božjem suverenom planu i svrsi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako kršćanin treba gledati na očuvanje okoliša?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries