settings icon
share icon
Pitanje

Kako se mogu pouzdati u Boga kada sam suočen s nezaposlenošću, ovrhom ili bankrotom?

Odgovor


Gubitak posla i/ili prihoda jedan je od događaja u životu koji nas najviše uznemiruje, osobito one koji uzdržavaju obitelj. Ovrha nad obiteljskom kućom ili proglašenje bankrota zbog nezaposlenosti uzrokuju dodatni strah, nesigurnost i emocionalni nemir. Kod kršćanina ili kršćanke koji su suočeni s nezaposlenošću, ovrhom ili bankrotom, mogu se javiti dodatne sumnje u Božju dobrotu i Njegovo obećanje da će se pobrinuti za svoju djecu. Kako kršćanin treba reagirati na ove katastrofalne životne događaje? Koje biblijske principe možemo primijeniti na gubitak doma ili posla i koristi (zdravstveno/životno osiguranje, mirovina)?

Prvo, važno je razumjeti da je Bog odredio da čovjek radi. Rad se opisuje u Bibliji kao koristan jer zadovoljava naše potrebe (Izreke 14,23; Propovjednik 2,24; 3,13; 5,18-19) i daje nam sredstva da ih dijelimo drugima u potrebi (Efežanima 4,28). Pavao je podsjetio vjernike u Solunu da svatko tko nije spreman raditi ne treba jesti (2. Solunjanima 3,10) i da on sam radi kao izrađivač šatora kako ne bi bio nikome na teret (Djela 18,3; 2. Korinćanima 11,9). Dakle, gubitak posla ne treba biti izgovor za lijenost, te smo dužni svu pažnju posvetiti pronalasku drugog posla što je brže moguće (Izreke 6,9-11).

U isto vrijeme, možda neće biti moguće naći radno mjesto jednako po plaći i statusu onome koje smo izgubili. U tim slučajevima, kršćani ne trebaju dozvoliti da ih ponos spriječi od posla na drugim područjima, čak i ako to znači niži status ili manju plaću, barem privremeno. Također trebamo biti spremni prihvatiti pomoć od drugih vjernika i naše Crkve, možda u zamjenu za ono što treba napraviti u domovima, dvorištima i crkvenim objektima. Pružanje i prihvaćanje „ruke koja pomaže“ u tim je vremenima blagoslov onima koji daju i onima koji primaju te pokazuju „zakon Kristov“, to jest ljubav jednih prema drugima (Galaćanima 6,2; Ivan 13,34).

Slično tome, čak i gubitak obiteljskog doma putem ovrhe ili bankrota može biti vrijeme blagoslova za obitelj, vrijeme kada se roditelji i djeca zbliže i postanu svjesniji svoje ljubavi jednih za druge i onoga što je u životu važno – vjera, obitelj i zajednica – i manje se fokusiraju na materijalne stvari koje nemaju nikakvu vječnu vrijednost i mogu nestati u trenu. Bog također može upotrijebiti te okolnosti da nas podsjeti na istinu koju je Isus izgovorio u Mateju 6,19-20 i preusmjeri naša srca na nebesko blago.

Iznad svega, tijekom perioda financijske krize najvažnija je obnova naše vjere i pouzdanje u Božja obećanja. Podsjećanje na stihove koji govore o Božjoj vjernosti prema svojoj djeci ojačat će nas i ohrabriti kada budućnost izgleda pusto. Prva Korinćanima 10,13 nas podsjeća da je Bog vjeran i neće nas zadesiti kušnja veća od naše sposobnosti da ju podnesemo i dat će nam se ishod iz kušnje. Ovaj „ishod“ može značiti novi i bolji posao koji će se trenutno otvoriti. Također može značiti poduži period nezaposlenosti tijekom kojeg nam se pokazuje Božja vjernost u pružanju našeg svakodnevnog kruha. Može značiti novi dom, ili može značiti življenje neko vrijeme u reduciranim uvjetima kod rodbine. U svakom slučaju, ishod je zapravo „put kroz“ kušnju, u kojem spoznajemo Božju vjernu providnost dok On hoda uz nas tijekom cijelog tog bolnog iskustva. Kada vrijeme kušnje prođe, naša će vjera ojačati, i bit ćemo u stanju ojačati druge noseći snažno svjedočanstvo o vjernosti našega Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako se mogu pouzdati u Boga kada sam suočen s nezaposlenošću, ovrhom ili bankrotom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries