settings icon
share icon
Pitanje

Kakav je kršćanski pogled na jogu?

Odgovor


Za mnoge kršćane na Zapadu koji ne razumiju povijest iza toga, joga je jednostavno sredstvo za tjelesno vježbanje, jačanje i poboljšanje fleksibilnosti mišića. Međutim, filozofija koja stoji iza joge mnogo je više od samoga fizičkog usavršavanja. To je drevna praksa koja potječe iz Indije, za koju se vjeruje da je put do duhovnog rasta i prosvjetljenja.

Riječ yoga znači „sjedinjenje“, a cilj je sjediniti svoje prolazno (privremeno) ja s beskonačnim Brahmanom, hinduističkim konceptom „Boga“. Ovaj bog nije doslovno biće, već je neosobna duhovna supstanca koja je jedno s prirodom i kozmosom. Ovo gledište se zove „panteizam“, uvjerenje da je sve Bog i da se stvarnost sastoji samo od svemira i prirode. Budući da je sve Bog, filozofija joge ne pravi razliku između čovjeka i Boga.

Hatha yoga je aspekt joge koji se usredotočuje na fizičko tijelo kroz posebne položaje, vježbe disanja i koncentraciju ili meditaciju. To je sredstvo za pripremu tijela za duhovne vježbe s nekoliko prepreka kako bi se postiglo prosvjetljenje. Praksa joge temelji se na uvjerenju da su čovjek i Bog jedno. To je nešto više od samoštovanja prerušenog u duhovnost visoke razine.

Postavlja se pitanje je li moguće da kršćanin izolira fizičke aspekte joge kao jednostavno metode vježbanja, bez uključivanja duhovnosti ili filozofije koja stoji iza toga? Joga je nastala iz očito antikršćanske filozofije i ta se filozofija nije promijenila. Uči čovjeka da se usredotoči na sebe umjesto na jedinog pravog Boga. Potiče svoje sudionike da odgovore na teška životna pitanja traže u vlastitoj svijesti umjesto u Riječi Božjoj. Također ostavlja čovjeka otvorenim za prijevaru od strane Božjeg neprijatelja, koji traži žrtve koje može odvratiti od Boga (1. Petrova 5,8).

Sve što činimo treba činiti na Božju slavu (1. Korinćanima 10,31), i mudrost je poslušati riječi apostola Pavla: „Konačno, braćo, što god je istinito, što god je časno, što god je pravedno, što god je čisto, što god je ljubazno, što god je na dobru glasu, ako je što vrlina ili pohvala, na to mislite“ (Filipljanima 4,8). Kršćanin bi trebao biti oprezan i moliti se za razlučivanje u pogledu uključenosti u jogu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kakav je kršćanski pogled na jogu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries