settings icon
share icon
Pitanje

Trebaju li kršćani izlaziti u noćne klubove?

Odgovor


Jednostavno rečeno, noćni klubovi dio su svijeta kojim upravlja Sotona. Dizajnirani su sa svrhom predavanja sebe grešnim željama. Noćni klubovi u prvom redu postoje iz dva razloga: ispijanje alkohola i susretanje onih suprotnog spola, najčešće sa seksualnom aktivnošću na umu. Da, tu je glazba i ples, ali samci prije svega idu u određeni klub piti i upoznati nekoga. Noćni klubovi su od svijeta, i dok kršćani trebaju biti u svijetu, ne smijemo biti od svijeta. Biti od svijeta znači zanimati se i željeti ono što privlači grešnu narav.

Pavao, obraćajući se kršćanima, govori o pitanju svjetovnih praksi u Efežanima 4,17-24: „Ovo dakle govorim i svjedočim u Gospodinu: ne živite više kao što i ostali pogani žive — u ispraznosti pameti svoje: zamračena uma, otuđeni od života Božjega zbog neznanja što je u njima, zbog otvrdlosti srca njihova. Oni otupješe i sami sebe predadoše razvratnosti da bi u pohlepi činili svaku nečistoću. No vi tako ne naučiste Krista: ako ste ga doista čuli i u njemu bili poučeni, kako je istina u Isusu, odložiti vam je po prijašnjem ponašanju staroga čovjeka, iskvarena zavodljivim požudama, a obnavljati se duhom pameti svoje i odjenuti novoga čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine“ (VB). Ovdje Pavao opisuje one koji isključuju Boga i predaju se razvratnosti kako bi činili svaku nečistoću u pohlepi.

Očito, Bog ne želi da se tako lako i namjerno predamo grijehu. Zapazite što Bog kaže ovdje: „Odložiti vam je po prijašnjem ponašanju staroga čovjeka, iskvarena zavodljivim požudama.“ Bog kaže da kad se predamo svojoj grešnoj naravi, prevareni smo svojim željama. Sotona je majstor prijevara. Drugim riječima, Sotona predstavlja nešto što površinski djeluje atraktivno. Mamac izlazaka jest u tome što je vrlo ugodan, zabavan i uzbudljiv. Ono što ne vidimo jesu posljedice, jer Sotona drži senzualnu privlačnost na čelu naših misli. Seks, alkohol i droga – sve ono što se nalazi u većini noćnih klubova – vrlo su destruktivni, i tjelesno i duhovno. Bog je odredio mjesto gdje se u seksu najviše uživa – brak, gdje nema spolno prenosivih bolesti, HIV-a, krivnje, samoće – a oni koji u tome ne vjeruju Bogu ranjavaju sami sebe.

Bog želi da budemo pravedni i sveti, jer nas je stvorio da budemo takvi. Prednosti življenja na način koji je Bog namijenio daleko nadilaze površna, kratkotrajna uzbuđenja koja nudi ovaj svijet. Mnogi koji izlaze ili su nekoć vodili noćni život kažu upravo isto – tamo nema radosti, nema ispunjenja; tamo je samo praznina. Samo Bog može ispuniti naše potrebe i dati nam radost i sreću koje svi tražimo. Izlasci ne nude ništa više od jeftine kopije. U noćnim se klubovima ne može naći trajna radost, samo kušnja da se sagriješi.

Takva mjesta nisu za kršćane. Osim očitih iskušenja, tu je i pitanje našeg svjedočenja kao kršćana u svijetu. Kada nevjernici vide da kršćanin koji ispovijeda vjeru sudjeluje u grešnom stilu života, Krista se kleveće i ponižava. Trebamo dopustiti da naša svjetla zasjaju pred drugima kako bi vidjeli naša dobra djela i proslavili našeg Oca koji je na nebesima (Matej 5,16). Teško je vidjeti kako svjetlo našeg novog života u Kristu može zasjati u noćnom klubu. Čak i ako kršćanin ne sudjeluje u grešnim aktivnostima, svjedočanstvo svijetu koji nas promatra samim time što se nalazi tamo jest destruktivno i treba izbjegavati.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Trebaju li kršćani izlaziti u noćne klubove?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries