settings icon
share icon
Pitanje

Koliko teško kršćanin može sagriješiti?

Odgovor


Nakon što su spašeni kršćani i dalje griješe – nećemo u potpunosti biti slobodni od grijeha sve dok ne umremo ili se Isus ne vrati. Međutim, postajanje kršćaninom rezultira promijenjenim životom (2. Korinćanima 5,17). Osoba se mijenja od toga da stvara djela tijela (Galaćanima 5,19-21) do toga da prikazuje plod Duha (Galaćanima 5,22-23) kako Duh Sveti, koji u njoj prebiva, sve više preuzima kontrolu nad njezinim životom. Ta promjena se ne događa trenutno, već tijekom vremena. Ako osoba ne pokazuje promijenjeni život, vjerojatno ni nije pravi vjernik. Kršćani mogu počiniti teške grijehe. Povijest je puna kršćana (ili onih koji su tvrdili da su kršćani) koji su počinili užasne zločine. Isus je umro i za te grijehe. Još veći razlog da ih ne činimo!

U 1. Korinćanima 6,9-11, apostol Pavao opisuje vrste grešnih načina života od kojih su vjernici spašeni. Stih 11 kaže: „To bijahu i neki od vas; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina Isusa i u Duhu Boga našega“ (VB). Zapazite riječ „bijahu“. Vjernici su nekoć činili sve što je navedeno u stihovima 9-10, ali sada su drugačiji. Može li osoba koja je preljubnik, alkoholičar, homoseksualac, pedofil itd. biti spašen? Da. Je li osoba koja trajno živi u grijehu vjernik? Ne. Kada postanemo kršćani, naši se životi mijenjaju. Svatko tko živi grešnim stilom života i tvrdi da je kršćanin ili laže, ili samog sebe vara, ili je stvarno vjernik koji će iskusiti Božji sud i kaznu (Hebrejima 12,5-11).

Razlika između nevjernika koji griješi i vjernika koji griješi jest u tome da prvi voli svoj grijeh, a drugi ga mrzi. Vjernik koji se spotiče u svom hodu s Gospodinom se kaje, priznaje grijeh, ne želi ga više nikada ponoviti i traži odgovarajuću snagu i milost da ga izbjegne. On ne razmatra koliko može griješiti i smatrati se kršćaninom. Umjesto toga, razmatra kako može izbjeći čak i samu pojavu grijeha u budućnosti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko teško kršćanin može sagriješiti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries