settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o tome da žene rade izvan kuće?

Odgovor


Mnogi parovi i obitelji bore se s pitanjem treba li žena raditi izvan kuće. Biblija ima upute o ulogama žena. U Titu 2:3-4, Pavao daje ove upute o tome kako starije žene trebaju poučavati mlade udate žene: „... da upućuju mlade žene neka ljube svoje muževe i svoju djecu, da budu razborite, čiste, dobre kućanice, pokorne svojim muževima, da se ne bi grdila riječ Božja.” U ovom odlomku Biblija jasno kaže da kad na scenu stupe djeca, odgovornost mlade žene stoji kod njih. Starije žene trebaju učiti mlađe žene i živjeti proslavljajući Boga. S tim odgovornostima na umu, starija žena valja provoditi vrijeme kako god je Bog vodi i kako misli da je najbolje.

Izreke 31 govore o vrsnoj ženi. Od jedanaestoga stiha, pisac hvali ženu koja čini sve u svojoj moći kako bi se brinula za svoju obitelj. Ona se vrlo trudi da joj kuća i obitelj budu u redu. Stihovi 16, 18, 24 i 25 pokazuju da je tako marljiva da čak ima i dodatni posao: radi od kuće kako bi zaradila dodatan prihod za svoju obitelj. Motivacija ove žene je važna, odnosno vidimo da njen posao nije bio sam sebi svrhom, nego je radila kako bi nešto postigla: zarađivala je za svoju obitelj, a nije radila na napretku svoje karijere ili radila kako bi imali jednako novca koliko imaju susjedi. Njeno zaposlenje bilo je na drugom mjestu u odnosu na njen pravi poziv – pomaganje mužu, djeci i domu.

Biblija nigdje ne zabranjuje ženi da radi izvan kuće. Međutim, Biblija uči što trebaju biti ženini prioriteti. Ukoliko rad izvan kuće uzrokuje da žena zanemari svoju djecu i muža, onda je pogrešno da ta žena radi izvan doma. Ukoliko kršćanka može raditi izvan doma i ipak pružiti brižnu atmosferu za svoju djecu i muža, onda je savršeno prihvatljivo da radi izvan doma. S ovim načelima na umu, u Kristu imamo slobodu. Žene koje rade izvan doma ne smijemo osuđivati, niti smijemo s visoka gledati na žene čiji je fokus upravljanje domom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o tome da žene rade izvan kuće?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries