settings icon
share icon
Pitanje

Što trebam tražiti kod dečka kršćanina?

Odgovor


Biblija ne spominje vrstu veza kakve danas vidimo. Umjesto romantičnih veza fokusira se na bračna načela. Današnji izlasci koriste se kao način procjene bi li muškarac i žena bili dobri bračni partneri. Stoga proizlazi da bi dečko kršćanin prije svega trebao biti muškarac za kojeg mislite da bi bio dobar muž. Kršćanka bi trebala tražiti nekoga tko je ozbiljan u vezi s Bogom i ozbiljan u vezi s njom. Svatko može reći da voli Isusa ili da je kršćanin. Kako znati, kad se zaljubiš u nekoga, da je iskren?

Biblija je prepuna stihova koji opisuju kakav kršćanin treba biti, stihova koji su korisni i pouzdani za ženu koja procjenjuje potencijalnog muža. Slijede neke smjernice temeljene na tim stihovima. Dečko kršćanin bi trebao biti:

Ponizan i poučljiv: Biblija nam govori da će pravednik ili mudar čovjek rado primati savjete, čak i kad ga zabole (Psalam 141,5; Izreke 9,9; 12,15). Pravednik pokazuje spremnost da ga Biblija ispravi i tendenciju da voli i sluša one koji ga mogu poučavati iz Biblije.

Iskren: Slažu li se njegovi postupci s njegovim riječima? Biblija kaže da pravednika karakterizira iskrenost u osobnim i poslovnim odnosima (Efežanima 4,28). Uz to, kada daje obećanje, kršćanin ispunjava svoje obećanje, čak i kad ga boli (Psalam 15,2-5). Ukratko, njegov bi karakter trebao biti čestit.

Nesebičan: Biblija se konkretno obraća muževima kad im kaže da vole svoje žene kao što vole vlastito tijelo, baš kao što je Krist volio crkvu i dao se za nju (Efežanima 5,25-28). Dečko kršćanin treba početi pokazivati ovakvu brigu i ljubav prema svojoj djevojci mnogo prije braka. Ljubav je jednostavna u romantičnim početnim fazama, ali dečko kršćanin treba biti muškarac čije će ponašanje i namjere odražavati ljubav u svim okolnostima (1. Ivanova 3,18).

Sposoban i voljan brinuti se: Biblija kaže da je muškarac koji se ne brine za obitelj gori od nevjernika (1. Timoteju 5,8). Briga ne znači nužno donošenje puno novca. Pitanje je preuzima li odgovornost za dobrobit svoje žene i djece. Ženama je važno da shvati ozbiljnost ovog stiha. Ženi je vrlo teško poštivati muškarca koji ne želi snabdijevati obitelj, a ako se žena bori da poštuje muža, bračne će nevolje nadmašiti materijalne. Poštovanje žene prema mužu i ljubav muškarca prema ženi međusobno su ovisni i životodavni za brak (Efežanima 5,25-32).

Spreman za proaktivnu zaštitu: I fizički i emocionalno, žene su sklonije biti slabije i lakše povredljive od muškaraca. Treba ih razumjeti i zaštititi i brinuti o njima na proaktivan način. Dobar dečko kršćanin je muškarac koji će paziti na svoju djevojku i brinuti za nju te prenijeti tu strast da je zaštiti u brak (1. Petrova 3,7).

Također, evo nekoliko negativnih stvari na koje treba paziti: materijalizam (1. Ivanova 2,15-16; 1. Timoteju 6,10), laganje (Izreke 12,22; 19,22), seksualna nevjera (Propovjednik 7,26; Izreke 7) i loš odnos prema članovima obitelji, posebno prema majci (Izreke 15,20; 19,26; 20,20; 23,22). Obično je odnos muškarca prema majci dobar pokazatelj kako će se ponašati prema svojoj ženi. Također, pripazite na iracionalne i kontrolne ili ljubomorne sklonosti, jer one često dovode do nasilja (Izreke 6,34; 27,4).

Konačno, dečko kršćanin je onaj s kojim je žena ujednačena. Prvo, u duhovnom smislu – odnos para s Bogom trebao bi biti primarni čimbenik svake veze i u tom bi pogledu trebali biti usklađeni. Vjernicima se zapovijeda da se vjenčaju s drugim vjernicima (2. Korinćanima 6,14), stoga nema razloga da se sastaju s nevjernikom. No, par bi također trebao biti ujednačen u praktičnijim aspektima, imati kompatibilne temperamente, slične razine energije i zajedničke životne ciljeve i interese. Te stvari iznimno uvećavaju sreću u odnosu.

Uz sve ovo, ako muškarac ima dobar smisao za humor i stabilnu, vedru narav, to je za njegovu ženu iznimno ohrabrujuće. Nitko ne može biti „dobro“ cijelo vrijeme, ali čovjek koji se ističe mirom i radošću Duha pravi je odabir. Život je težak, a i brak je težak. Bit će vremena tuge i bit će sukoba. Zato je veseli, ohrabrujući supružnik pravi blagoslov (Izreke 16,24; 17,22; 15,30).


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što trebam tražiti kod dečka kršćanina?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries