settings icon
share icon
Pitanje

Treba li kršćanin ulagati novac na burzu?

Odgovor


Ima onih koji se protive ulaganju na burzi, tvrdeći da je kupnja dionica jednaka kockanju. Argument glasi da, budući da se dionice kupuju u nadi (ne jamstvu) da će im vrijednost porasti, to je oblik kockanja. Međutim, postoje razlike između kockanja u kasinu ili kupnje lutrijskih listića i kupnje dionica. Kockari riskiraju novac, za koji znaju da će ga vjerojatno izgubiti, u nadi da će brzo zaraditi. Mudri investitori kupuju djelomično vlasništvo u tvrtki u nadi da će s vremenom zaraditi, što može biti dobar način za planiranje budućnosti.

Razlika se zapravo svodi na namjeru. Neke vrste ulaganja, poput dnevnog trgovanja, itekako su poput kockanja. Treba izbjegavati sve što zahtijeva „sreću“ iznad mudrog odlučivanja i dugoročnog planiranja. Većina dugoročnih ulaganja s vremenom vraćaju profit, što ih čini mnogo sličnijima kupnji obveznica ili potvrda o depozitu nego bacanju kockica u kasinu. Mnogi koriste ulaganja kako bi osigurali mirovinu, obrazovanje za svoju djecu i nasljedstvo za svoje obitelji.

Biblija nudi dosta primjera povećanja bogatstva putem legitimnih sredstava. Neki su slični ulaganju – trošenju novca sada da biste zaradili kasnije. Božje namjere o tome kako bismo trebali upravljati svojim bogatstvom nalaze se u mnogim stihovima. Slijedi nekoliko primjera.

Izreke 28,20 kažu: „Vjeran čovjek obilovat će blagoslovima, a onaj tko se žurno želi obogatiti, neće biti nedužan.“ Time se govori protiv mentaliteta „brzog bogaćenja“. Gledanje na ulaganje kao na dugoročni plan za budućnost je dobro planiranje, ali pokušaj preko noćnog bogaćenja nije.

Druga Korinćanima 9,6 kaže: „Ali velim ovo: Onaj tko škrto sije, škrto će i žeti, a onaj tko sije obilno, obilno će i žeti.“ Kontekst zapravo govori o ulaganju u naš odnos s Bogom, ali pokazuje kako se često moramo žrtvovati sada da bismo dobili u budućnosti. Slično, Izreke 3,9-10 kažu: „Časti GOSPODINA svojim imetkom i prvinama od svega svoga prihoda: tako će tvoje žitnice biti pune obilja, a iz tvojih tijeskova će kuljati novo vino.“

Velik dio biblijskog učenja o bogatstvu je upozorenje protiv pouzdavanja u bogatstvo umjesto u Gospodina (npr. 1. Timoteju 6,17-18) ili na štetu onih koji ovise o nama (npr. Propovjednik 5,13-14 ). Sve dok svojim novcem poštujemo svoje obveze prema Bogu i našim obiteljima i održavamo duh velikodušnosti i zahvalnosti, ulaganje je opcija koju kršćani mogu razmotriti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li kršćanin ulagati novac na burzu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries